20 mei 2007

Richard Montanari - Moordscène
Wie? Richard Montanari werd geboren in Cleveland, Ohio, woonde enkele jaren in Engeland, en publiceerde in 1996 zijn eerste thriller. In 2005 brak hij wereldwijd door met The Rosary Girls (Passiespel).

Wat? Een seriemoordenaar kopieert bloedige filmscènes naar het echte leven.

Genre: thriller

Sterren: ****


Ze begint te zingen, iets van een zangeresje uit deze tijd. Ze heeft best een leuke stem.
De stoom van de douche wasemt onder de badkamerdeur door in slierten, als lange, ijle vingers die me wenken. Ik pak het mes en loop erheen. In mijn rol. In beeld.
Het begin van een legende.


Recensie: Adam Kaslov zal drie keer nadenken voor hij nog eens een videocassette huurt. De beruchte douchescène uit Alfred Hitchcocks Psycho is gewist en vervangen door dezelfde scène, maar dan in het echt nagespeeld - al is 'gespeeld' hier niet het juiste woord. Ergens in een badkamer in Philadelphia is een vrouw vermoord, en al wat rechercheur Jessica Bolzano in handen heeft, is een video. Geen lijk, geen plaats delict. Te vrezen valt bovendien dat het niet bij één moord zal blijven. Intussen heeft ook rechercheur Kevin Byrne het knap lastig. Hij is nog aan het revalideren na de gebeurtenissen in Passiespel, Montanari's vorige boek, wanneer hij te horen krijgt dat Julian Matisse, een moordenaar die hijzelf achter de tralies heeft gekregen, weer vrij zal komen. Byrne zint op wraak.

Net in dat verhaal van vergelding gaat Montanari lichtjes uit de bocht. Je zou denken dat een ervaren politieman als Byrne niet zo driest en tegen alle regels in te werk zou gaan. Zeker als je merkt hoe liefdevol hij omgaat met zijn dove dochter Colleen. Het contrast kan niet groter zijn. Dat is dan ook het enige minpunt aan Moordscène, dat verder alle kenmerken toont van een uitstekende thriller: een uitgekiend verhaal, fraaie plotwendingen op tijd en stond, en een verrassende ontknoping. Moordscène is klassewerk. Net als Passiespel, overigens.

Meer van Montanari: Passiespel
Links: Montanari's eigen site (Engels) - crimezone
Google Maps: Moordscène op de wereldkaart

Moordscène van Richard Montanari werd uitgegeven bij AW Bruna in 2007, vertaald uit het Engels door Jan Smit. De oorspronkelijke titel luidt The Skin Gods. 400 pagina's. ISBN 9789022992319.

Geen opmerkingen: