20 mei 2007

Salvatore Niffoi - De legende van Redenta TiriaWie? Salvatore Niffoi (1950) werd beroemd dankzij zijn De legende van Redenta Tiria, eerst in Sardinië, dan in Italië, en uiteindelijk ook in het buitenland.

Wat? Iedereen gaat te vroeg dood in Abacrasta. Tot Redenta Tiria opduikt.

Genre: roman

Sterren: **


Tragasu kwam in een weeshuis in Noroddile terecht, onder de hoede van de nonnen. Jarenlang gekookte kool, poedermelk, kaas over de houdbaarheidsdatum, beschimmelde jam, brood van de vorige dag. In dat zogenaamde kindertehuis was helemaal niets vers, rook alles bedompt, net als de zusters, die baarden hadden als mannen.


Recensie: In Abacrasta sterft nooit iemand van ouderdom, heeft de angst voor de dood nog nooit één christenmens van zijn voornemen af kunnen brengen. Elf hoofdstukken lang gaat Niffoi daarop in. Een stuk of elf zelfmoorden met andere woorden, en dat is niet iets waar je blij van wordt. Maar na al dat deprimerende nieuws volgt het goede nieuws: Redenta Tiria komt in Abacrasta wonen. De Stem, die de Abacrastanen de dood inlokt, wordt bezworen en een zestal dorpelingen wordt gered van de dood. In totaal dus zeventien verhalen, sprookjes bijna, die grotendeels los van elkaar staan. De eerste verhalen zijn best boeiend, onder andere dankzij de couleur locale, maar gaandeweg slaat de verveling toe. Het einde halen wordt uiteindelijk nog een ware beproeving.

Links: recensies bij Het Parool, De groene Amsterdammer en 8weekly
Google Maps: De legende van Redenta Tiria op de wereldkaart
Het lijstje van de dodo: alle recensies op een rijtje

De legende van Redenta Tiria van Salvatore Niffoi, oorspronkelijke titel La leggenda di Redenta Tiria, werd uitgegeven door De Arbeiderspers in 2007, vertaald uit het Italiaans door Els van der Pluijm. 175 pagina's. ISBN 9789029564663.