5 juni 2007

Elsebeth Egholm - Naaste familie
Wie? Elsebeth Egholm (Denemarken, 1960) schreef enkele romans en vier thrillers rond journaliste Dicte Svendsen.

Wat? Slaan moslimterroristen nu ook toe in Denemarken?

Genre: thriller

Sterren: ***


Het was dezelfde tuin. Dezelfde boomstronk, maar opeens lag er een gedaante met zijn hoofd op het blok hout. Het was een man, zijn gespierde armen gespreid en uitgestrekt tot op de grond, zo te zien vastgebonden aan de twee palen in het gras. De gedaante probeerde zich los te wringen, maar dat lukte niet.


Recensie: 'Noorwegen heeft Anne Holt, Zweden heeft Liza Marklund, maar Denemarken heeft Elsebeth Egholm.' Zo wordt deze voor ons nieuwe schrijfster aangekondigd. En zo weet je ook direct waaraan je te verwachten: een Scandinavische thriller die niet moet onderdoen voor de boeken van haar collega's.

Dicte Svendsen is journaliste in Århus, de tweede stad van Denemarken. De zenuwachtigheid slaat toe na de aanslagen in Londen en Madrid. Ook de Deense regering is immers de Amerikanen en Britten gevolgd naar Irak. Net na twee valse bommeldingen vindt Dicte tussen haar post een filmpje op cd. Een man wordt koelweg onthoofd. De dader draagt oosters aandoende kledij. Later zal nog een verklaring volgen: de daders eisen het herinvoeren van de doodstraf.

Typisch Scandinavisch is de doorgedreven aandacht voor de personages. Dicte Svendsen is het middelpunt van de storm: zij heeft als enige de filmpjes ontvangen. Het gevoel besluipt haar dat ze gebruikt wordt als een instrument, als 'een soort persoonlijke pr-medewerker, die het motief, de methode en de reden zou ontdekken precies in dat tempo en op de manier die hij wilde.' Nog menselijker wordt ze wanneer ze, ondanks die twijfel maar onder grote druk van haar redacteur, toch maar schrijft wat er van haar verwacht wordt: een verhaal over moslimterrorisme in Denemarken.

Naaste familie
boeit dankzij die hedendaagse thematiek: de strijd tegen terreur, de rol van de media, de als provocatie ervaren Mohammed-cartoons. Ook de relatie tussen Dicte's dochter Rose en een Pakistaanse jongen, Aziz, past bij dat thema. Enkele keren krijg je weliswaar de indruk dat Egholm iets te veel richtingen tegelijk wil uitgaan, maar een onverwachte wending op het einde maakt ook dat weer goed.

Links: de site van Egholm (Deens/Engels) - uitgever Prometheus
Lees ook: mijn interview met Elsebeth Egholm
Google Maps: Naaste familie op de wereldkaart

Naaste familie van Elsebeth Egholm - oorspronkelijke titel Nærmeste pårørende - is een uitgave van Prometheus (2007). De vertaling is van de hand van Jan Baptist en telt 367 pagina's. ISBN 9789044609981.

Geen opmerkingen: