2 juni 2007

Karin Fossum - De nacht van vier novemberHet leek alsof ze het slecht naar haar zin had onder de mensen, alsof ze zich niet graag aan andere mensen blootgaf. Met haar gebogen nek en die stugge bewegingen hield ze mensen op een afstand. Alles aan haar straalde uit dat ze het liefst met rust werd gelaten. Praat niet tegen mij, blijf niet staan, zei haar houding, laat me alsjeblieft doorlopen.

***


Hoe gaan een man en een vrouw om met het verlies van een dochter? Rond die vraag draait De nacht van vier november. De zeventienjarige Jonna Moe is verdwenen - weggelopen? ontvoerd? vermoord? Voor de ouders is het een niet veel beter dan het ander. Jon en Magnhild moeten hun leven opnieuw op orde zien te krijgen ondanks de onzekerheid waarmee ze geconfronteerd worden. Fossum ontleedt als een soort Noorse McEwan de gevoelens van twee in-de-steek-gelatenen. Zoals gewoonlijk doet ze dat nog goed ook, netjes de valkuilen vermijdend van het overdreven sentiment.


De nacht van vier november van Karin Fossum, oorspronkelijke titel Natt til fjerde november, verscheen bij Manteau | Anthos in 2006 in een vertaling van Annemarie Smit. 220 pagina's. ISBN 9022321207 (B) en 9041411321 (NL).

Geen opmerkingen: