10 juli 2007

Andrew Wilson - De biograaf
Wie? Andrew Wilson (1967) is een Londense journalist. Hij schreef eerder een biografie van Patricia Highsmith.

Wat? Geflipte schrijver(s).

Genre: thriller

Sterren: ***


'Cellini zei dat kunstenaars, omdat ze door hun beroep uniek waren, boven de wet zouden moeten staan,' zei Crace toen hij eindelijk weer op adem was gekomen en hij keek me strak aan. 'Vrij van verantwoordelijkheden en in staat om de regels te negeren. Vindt u dat ook, meneer Woods? Zeg alstublieft dat u dat ook vindt.'


Recensie: Voor- én achterflap van De biograaf bulken van de superlatieven. Briljant, buitengewoon fantasierijk, huiveringwekkend. Zo een vaart loopt het niet, maar De biograaf is wél een aardig thrillerdebuut.

Waarover gaat het? De jonge kunststudent Adam Woods krijgt de deur op zijn neus wanneer hij aankomt bij de Venetiaanse jongen die hij Engelse les zou geven. De jongen is wegens het bezwangeren van de dochter van de meid weggestuurd naar familie in New York. Gelukkig weet de moeder raad: Adam kan solliciteren bij een oude man die ook in Venetië woont. Gordon Crace, ooit een gevierd schrijver, komt niet meer buiten en kan best wat huishoudhulp gebruiken. Intussen kan Adam in alle rust aan zijn eigen boek beginnen. En jawel, hij wordt aangenomen, maar onder strikte voorwaarden. Zo mag Adam nooit over Crace' enige boek spreken. Dat moet je net zeggen om iemand nieuwsgierig te maken. Adam zoekt het dus maar in zijn eentje uit. Maar Crace is een achterdochtige oude man, en is Adam zelf wel het engeltje dat hij lijkt?

Meer kunnen we niet verklappen, maar weet dat De biograaf vooral boeit dankzij een steeds wisselend rollenspel tussen een jonge beginnende, en een oude ex-schrijver. De biograaf leest vlot, maar dringt niet diep door. Het boek moet het eerder hebben van de verrassende wendingen en subtiele homo-erotische spanning. Een onverwacht einde maakt uiteindelijk het hele boek de moeite waard. Vooralsnog geen superlatieven voor Andrew Wilson, maar wat niet is, kan nog komen.

Links: uitgeverij Signature (inclusief trailer) - recensies van vitaal.nl - Ine Jacet - crimezone - vrouw.nl
Google Maps: De biograaf op de wereldkaart

De biograaf van Andrew Wilson - oorspronkelijk getiteld The Lying Tongue - werd uitgegeven door Signature (mei 2007), vertaald uit het Engels door Anda Witsenburg. 264 pagina's, isbn 9789056722104.

Geen opmerkingen: