8 juli 2007

Rebecca Pawel - De waarnemer
Wie? Rebecca Pawel (1978) geeft les aan een middelbare school in New York. De waarnemer is haar derde thriller rond luitenant Carlos Tejada.

Wat? Rechtse Guardia contra linkse echtgenote in Spanje anno 1940.

Genre: historische thriller

Sterren: ***


'U geeft me het gevoel dat ik een soort Don Giovanni ben.'
Elena glimlachte schalks en was blij dat ze de kans kreeg te reageren op zijn spot. 'Don Giovanni? Wat onpatriottisch om een Italiaanse opera te citeren terwijl er zoveel mooie Spaanse stukken bestaan!'
Pedro lachte. 'Maar Don Giovanni belichaamt juist dat Spanje van u! Een Duits-Italiaanse coproductie op een Spaans thema!'
Elena lachte ook en verbaasde zich over zijn lef. 'Terwijl Spanje zou moeten belichaamd worden door La vida es sueño? Russisch qua klederdracht, maar in wezen Spaans?'


Recensie: Potes, een klein stadje in Noord-Spanje. Het is 1940, de burgeroorlog tussen de linkse republikeinen, met steun van Rusland, en de rechtse nationalisten en monarchisten, met de steun van Duitsland en Italië, is nauwelijks een jaar voorbij. De fascistische dictator Franco voert een hard bewind tegen de communisten. Duizenden mannen worden geëxecuteerd of gevangen gezet. Toch zullen de communisten nog jaren verdergaan met hun verzet tegen Franco, vooral in Noord-Spanje, waar de bergen voldoende beschutting bieden.

In zo een bergdorp krijgt luitenant Carlos Tejada een aanstelling als hoofd van de plaatselijke Guardia Civil, zeg maar de rijkswacht of marechaussee. Hij krijgt er meteen te maken met de rebellen - volgens hem terroristen - die veel steun krijgen van de plaatselijke bevolking. Al vanaf de eerste dag loopt het mis. Samen met zijn zwangere vrouw Elena komt Tejada vast te zitten in een sneeuwstorm. Zijn ondergeschikten zijn zijn komst blijkbaar niet erg genegen. Bovendien krijgt hij de volgende dag te horen dat zijn voorganger werd vermoord. Als voorteken kan dat tellen.

Gelukkig krijgt Tejada de nodige steun van zijn vrouw, al zijn de ruzies vaak ook onvermijdbaar. Elena's sympathieën liggen namelijk veeleer bij het verzet dan bij het gezag van haar man Carlos - haar eigen broer is moeten vluchten naar Mexico. Dat is meteen ook een van de sterkhouders van het boek, het zoeken van een evenwicht tussen haar eigen overtuigingen en de liefde voor haar man. Gaandeweg wordt ook duidelijk dat Elena een grote hulp zal zijn bij het oplossen van een paar misdaden, de moord op luitenant Calero in de eerste plaats. Alleen jammer dat voor die ontknoping wordt teruggegrepen naar feiten van 150 pagina's eerder, wat het er niet eenvoudiger op maakt. Toch een boeiend boek, dankzij de setting en de ideologische tegenstelling tussen man en vrouw. En vooral: wanneer gaat dat kind er eindelijk eens uitkomen?

Links: Pawels eigen site - een interview met Pawel (Engels) - nog een interview (Engels) - uitgeverij Atlas
Google Maps: De waarnemer op de wereldkaart

De waarnemer van Rebecca Pawel - oorspronkelijke titel The Watcher in the Pine - werd uitgegeven door Uitgeverij Atlas (mei 2007), vertaald uit het Engels door Hans E. van Riemsdijk. 320 pagina's, isbn 9789045014357.

Geen opmerkingen: