5 juli 2007

Joel N. Ross - Het geheim van Stalingrad




Wie? De Amerikaan Joel N. Ross is historicus en doceerde Engels in het buitenland.

Wat? Spanning in het pseudo-neutrale Zwitserland tijdens WO II.

Genre: thriller

Sterren: ****


Nou, en? Ze hadden de 16de Pantserdivisie even opgehouden. Maakte dat iets uit? Hadden ze een straat in handen gekregen? Hadden ze de stad gered? De oorlog gewonnen? Akimov schudde zijn hoofd, knielde neer naast de kapotgeschoten lichamen van Grisjoek, Oallah, Bobrikov en de rooie wiens naam hij zich al niet meer kon herinneren. Je wist het maar nooit, je wist nooit of die ene kogel, dat ene moment, die ene centimeter net het verschil uitmaakte. Je wist nooit wat de schaal deed trillen.


Recensie: Het geheim van Stalingrad is na De laatste zeven dagen de tweede thriller van de Amerikaan Joel N. Ross. Beide boeken spelen zich af in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. De titel is deze keer ietwat misleidend: nauwelijks twaalf pagina's spelen zich effectief af in Stalingrad, het huidige Volgograd, vooral bekend vanwege de gelijknamige Slag. Tussen half 1942 en februari 1943 verliezen naar schatting 1,5 miljoen Duitsers en Russen het leven in de bloedigste strijd van de geschiedenis. Op 7 oktober is er even een lichtpuntje: de Duitsers staken plots de aanval. Waarom was dat, vroeg Joel N. Ross zich af.

Het geheim van Stalingrad draait rond een document dat in handen is van de Zwitserse Magda Loeffert. Zij kan bewijzen dat haar land kredieten verleent aan Duitsland, wat volledig in strijd is met de Zwitserse neutraliteit. Verschillende partijen proberen het document in handen te krijgen. Journaliste Anna Fay is pro-geallieerden en heeft met enkele gelijkgezinden een soort geheime dienst uit de grond gestampt. Zij wordt geholpen door de Amerikaanse luitenant-piloot Grant, een vriend van haar overleden man, die door de Duisters met zijn vliegtuig is neergehaald. Tegenover hen staat Akimov, de ex van Loeffert, weggehaald van het front in Stalingrad. De Russen willen het document gebruiken om druk te kunnen uitoefenen op de Duitsers. En tenslotte enkele Zwitserse industriƫlen, die hun geheimen liever niet openbaar zien worden.

Wat volgt is een kat-en-muisspel tussen Loeffert en haar drie opponenten. Een zoektocht naar het mysterieuze document doorheen half Zwitserland, met wisselende bondgenootschappen en spannende intermezzo's. Niet louter een verhaal van duizendeneen achtervolgingen, maar ook veel plaats voor romantiek en historiek. De reputatie van Zwitserland als neutrale mogendheid krijgt een ferme deuk. Als klap op de vuurpijl reikt Ross een aanneembare oplossing aan voor de onverwachte wapenstilstand van 7 oktober 1942. Geschiedenis, romantiek en vooral ook spanning: boeken als Het geheim van Stalingrad gaan er vlotjes in.

Links: Joel N. Ross bij Crimezone - AW Bruna
Google Maps: Het geheim van Stalingrad op de wereldkaart

Het geheim van Stalingrad van Joel N. Ross - oorspronkelijke titel White Flag Down - werd uitgegeven door AW Bruna in mei 2007, vertaald uit het Engels door Jan Mellema. 293 pagina's, isbn 9789022989135.

Geen opmerkingen: