21 juli 2007

Rebecca Stott - Nachtwake
Wie? Rebecca Stott (Cambridge, 1964) studeerde Engels en kunstgeschiedenis in York en publiceerde eerder verschillende academische werken.

Wat? Wat heeft Isaac Newton met dierenrechten te maken?

Genre: deels historische thriller

Sterren: ****


Dacht de alchemist dat hij onoverwinnelijk was? Was hij dat? Dacht hij dat hij een soort god was, nu hij het licht in kleuren had gesplitst, de wetten van beweging en zwaartekracht had ontdekt, de fundamenten van de calculus had blootgelegd? Dacht hij dat hij goddelijke bescherming genoot? Denk je dat? Is dat het? Ben je al onsterfelijk, Isaac Newton, of denk je alleen maar dat je het bent? Heb je een pact gesloten?


Recensie: Hoe kwam wetenschapster Elizabeth Vogelsang aan haar einde? Met die vraag begint Nachtwake, maar daar blijft het lang niet bij. Historica Rebecca Stott gaat - hoe kan het ook anders - de historische toer op in haar ambitieuze debuutroman Nachtwake.

Vogelsang was op het moment van haar dood - ze verdronk in de Cam - bezig met een werk over misschien wel de grootste Engelse wetenschapper aller tijden: Isaac Newton. Al moet gezegd dat Vogelsang de controverse niet uit de weg gaat. Newtons bezigheden in de alchemie, bijvoorbeeld, tegenwoordig veeleer beschouwd als kwakzalverij dan als harde wetenschap, krijgen een belangrijke plaats in haar werk. Maar Vogelsang komt dus om, en haar zoon Cameron vraagt aan zijn ex-minnares Lydia het boek af te werken. Die krijgt echter met tegenwerkende krachten te maken, en die zijn niet altijd even reëel. Lydia raakt verzeild in een 'verstrengeling' van de tijd: een reeks voorvallen kent merkwaardige parallellen met gebeurtenissen in de jaren 1660, de topjaren van Isaac Newton.

Nachtwake komt traag op gang. Er wordt weinig aandacht besteed aan het verdachte overlijden. Een fragment uit Vogelsangs boek, over glasblazers in Engeland en Venetië, zorgt voor de historische setting. Maar dan komt de kentering. Lydia ziet licht weerspiegeld waar dat in de praktijk onmogelijk is, en tijdens haar wandelingen in Cambridge ziet ze de verschijning van een 300 jaar dode man. Ondertussen beleeft ze een stormachtige relatie met Cameron, en wordt die laatste, net als half Cambridge, getiranniseerd door dierenrechtenactivisten. Cameron werkt namelijk in een lab waar wel eens dierenproeven worden uitgevoerd. Het gevaar komt dichterbij, het nadert uit heden én verleden. Dat klinkt nogal schimmig, maar Stott schrijft het overtuigend neer, met een beklemmende en lichtjes spookachtige sfeer tot gevolg. Verschillende tijden die elkaar raken, en een herziening van Newtons leven en werk: Nachtwake is in meer dan één opzicht een ambitieus boek.

Links: haar eigen site - een voorproefje bij Crimezone - wikipedia over Isaac Newton
Google Maps: Nachtwake op de wereldkaart

Nachtwake van Rebecca Stott - oorspronkelijke titel Ghostwalk - verscheen bij Cargo | De Bezige Bij in 2007, vertaald uit het Engels door Hugo Kuipers. 390 pagina's, isbn 9789023423010.

Geen opmerkingen: