16 augustus 2007

2 x kort


Twee bestsellerauteurs, of eigenlijk drie, brengen tussendoor een klein boekje op de markt.

Gaudí in Manhattan. Carlos Ruiz Zafón had maar één boek nodig om een bestsellerauteur te worden. De schaduw van de wind is dan ook een parel van een boek, gesitueerd in het wondermooie Barcelona. En wie aan Barcelona denkt, denkt aan Gaudí. Vandaar dit 46 pagina's tellende boekje, voor de helft bestaand uit foto's, en voor een kwart uit reclame voor De schaduw van de wind. Meesterarchitect Gaudí trekt naar New York om er een wolkenkrabber te ontwerpen. Het verhaal is mooi, maar niettemin dermate licht dat een mens zich afvraagt of het tot meer dient dan promotie, of nog erger, geldklopperij. Laat ons het erop houden dat het de herinnering levend houdt in afwachting van nieuw werk van de Spanjaard.

Verlies. Nicci French heeft net een nieuw boek uit, Tot het voorbij is, dat volgens sommige recensenten opnieuw aansluit bij de grote dagen van weleer. Nu zijn we nooit een grote fan geweest van het tot in den treure gehypete schrijverskoppel, maar het toeval wil dat we wat tijd overhadden, en dat een van hun miniboekjes hier nog lag rond te slingeren. Een gedroomd moment om het eindelijk 's naar de gelezen-stapel te verplaatsen. Verlies blijkt een aardig verhaal over een familie middenin de rouwperiode. De jongste zoon, Rory, is verdronken in het zwembad, en vader, moeder en broer doen hun best het verlies te boven te komen. Pijnlijke plot, treurig tussendoortje.


Gaudí in Manhattan van Carlos Ruiz Zafón werd uitgegeven door Signature in 2007, vertaald uit het Spaans door Nelleke Geel. 46 pagina's. ISBN 9789056722487.
Verlies van Nicci French werd uitgegeven door Anthos in 2003, vertaald uit het Engels door Molly van Gelder en Eelco Vijzelaar. 133 pagina's. ISBN 9041407278.

Geen opmerkingen: