8 augustus 2007

Gianrico Carofiglio - De onbewuste getuigeVerdomme, dacht ik. Verdomme, verdomme, verdomme.
Ik had zin om haar uit te schelden omdat ze mij alleen liet met die verantwoordelijkheid.
En ik wilde die verantwoordelijkheid niet.
Ik had zin om haar uit te schelden omdat ik mezelf terugzag in haar onverwachte middelmatigheid, in haar lafheid. En ik herkende mezelf met onverdraaglijke helderheid.

***

Waarom het vaak aangename genre van de rechtbankthriller overlaten aan Amerikanen? Neem tien thrillers die zich afspelen in de rechtbank, en negen daarvan zijn Amerikaans. Misschien ligt het aan het showgehalte van de rechtszaken aldaar, of aan het stergehalte van de advocaten. Feit is dat slechts weinigen in Europa zich geroepen voelen een pakkend eindpleidooi neer te pennen. De Italiaan Gianrico Carofiglio doorbreekt de ongeschreven regel.

Het zit advocaat Guido Guerrieri niet mee. De neerslachtigheid slaat toe wanneer zijn vrouw hem aan de deur zet. Van nature al niet gespaard van een cynische kijk op zijn job, laat hij nu helemaal zijn cliƫnten schieten. Maar dan is er de zaak-Thiam. Een jongetje is vermoord, en de niet-Europeaan (lees: vreemdeling) Abou Thiam wordt verdacht. Die houdt evenwel vol dat hij er niets mee te maken heeft. Guerrieri trekt zich op uit het dal en aanvaardt de schier hopeloze zaak.

Het grootste probleem met De onbewuste getuige is dat Guerrieri in de rechtbank een strijd levert die in de ogen van de lezer allang beslecht zou moeten zijn. Waarom twijfelen de rechters nog aan een oordeel dat eigenlijk zo klaar als een klontje zou moeten zijn? Dat neemt de spanning wat weg uit het eindpleidooi, ook al omdat de werkelijke toedracht niet duidelijk wordt. Spreken van een 'thriller' is er bijgevolg net over. Gelukkig is er ook goed nieuws, en dat goede nieuws luistert naar de naam Guerrieri. De man maakt een persoonlijke evolutie door die hem heel menselijk maakt. Van cynische boevenadvocaat tot verdediger van de onschuldigen, een man met het hart op de juiste plaats. Laat dat vervolg maar vlug komen.

Meer over Gianrico Carofiglio via Italibro.

De onbewuste getuige van Gianrico Carofiglio - oorspronkelijke titel Testimone inconsapevole - werd uitgegeven bij Prometheus in 2007, vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen. 
296 pagina's, isbn 9789044609936.

Geen opmerkingen: