1 augustus 2007

Jean-Claude Izzo - Eindpunt Marseille
Wie? Jean-Claude Izzo (Marseille, 1945-2000) hield van zijn stad en schreef er ook boeken over.

Wat? Zeemannen en hun vrouwen.

Genre: misdaadroman

Sterren: ****


Sindsdien was niets meer hetzelfde. Hij voelde dat die weinig spraakzame man diepte had. Op de een of ander manier had hij dat altijd geweten. Maar nu ontdekte hij het. Diamantis had al heel lang zijn vriend geweest kunnen zijn. Hij had hem in vertrouwen kunnen nemen, zijn raad vragen. En misschien waren heel wat zaken dan anders gelopen. Misschien zou hij dan nog steeds de trotse kapitein Abdul Aziz zijn in plaats van de meelijwekkende gezagvoerder van dit waardeloze wrak. 'De echte vragen', zei hij tegen zichzelf, 'stel je altijd te laat. Als je leven mislukt is. Als je niet meer terug kunt.'


Recensie: Zeemannen en hun vrouwen. Zo kan je Eindpunt Marseille kort samenvatten. Een zeeman houdt vooral van de zee en het is maar de vraag of zijn vrouw daar genoegen mee neemt. De Griekse stuurman Diamantis heeft al twee grote liefdes achter de rug; marconist Nedim ontmoet nog maar net de vrouw van zijn leven, terwijl in Turkije een verloofde op hem wacht. Minstens even belangrijk voor Jean-Claude Izzo is de stad Marseille, zijn muze, en de achtergrond van al zijn romans. Izzo schrijft in Eindpunt Marseille over de roep van de zee en de kortstondige ontmoetingen aan wal, vaak, als het om meer gaat dan betaald genot, aanleiding tot twijfel en verdriet. In bijna po√ętische zinnen brengt Izzo twee mannen, kapitein Aziz en zijn stuurman, dichterbij elkaar. Pas halverwege het boek neemt de spanning toe. Nedim is zijn geld kwijtgeraakt door toedoen van twee vrouwen; Diamantis gaat op zoek naar het meisje dat hij jaren geleden liefhad. Izzo pakt de lezer beet en neemt hem mee naar een tragisch einde. Nauwelijks de titel 'thriller' waard, maar wie maalt erom bij zo een zinnenpracht?

Links: Izzo op de Nederlandse wikipedia, al is de Franse uiteraard veel uitgebreider. Ine Jacet zette Izzo op haar site, en Gerd Boeren is de auteur van een volledig dossier over de man. Recensies van Gerd Boeren en Bibliothecaris in Blog.
Google Maps: Eindpunt Marseille op de wereldkaart

Eindpunt Marseille van Jean-Claude Izzo - oorspronkelijke titel Les marins perdus - is een uitgave van De Geus (2007). Het boek werd vertaald uit het Frans door Marijke Scholts. 256 pagina's, isbn 9789044507775.

Geen opmerkingen: