1 augustus 2007

Mari Jungstedt - De goden verzoeken

De goden verzoeken verschijnt op 13 augustus 2007.
Wie? Mari Jungstedt (1962) is redacteur en nieuwslezeres bij de Zweedse televisie. Ze schrijft ook thrillers rond hoofdcommissaris Anders Knutas.

Wat? Wie zaagt het hoofd van een paard af? Wie doodt een Nederlandse studente?

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Boven op de rots brandde een vuur tegen de donkere lucht. Het leek net de Walpurgisnacht, het lentefeest in maart. Hij ontwaarde mensen als schaduwfiguren rond het vuur, ze leken fakkels in hun handen te houden. De silhouetten bewogen zich ritmisch in een bepaald patroon. Iemand hield een voorwerp in de lucht en gooide het in de vlammen. Meer kon hij vanaf die afstand niet onderscheiden. Vlak daarna was de boot voorbij en verdween het licht uit zijn blikveld.


Recensie: Het eerste boek van Mari Jungstedt, Die je niet ziet, werd heel goed ontvangen. Het tweede boek, Dichterbij dan je denkt, iets minder. Het derde boek lijkt zich tussen de twee in te nestelen. Alle drie hebben ze de hoofdpersonages gemeen, hoofdcommissaris Anders Knutas en tv-journalist Johan Berg.

Het is hoogzomer op Gotland. Twee meisjes vinden aan de rand van een bos een dood paard. Niets bijzonders, ware het niet dat het hoofd ontbreekt. Onder druk van dierenverenigingen onderzoekt Knutas de zaak alsof het een moord betreft. Even later heeft hij echter een ├ęchte moordzaak aan zijn been: de Nederlandse studente Martina Flochten is omgebracht. Wie onthoofdt een onschuldig paard? En wie vermoordt een onschuldige studente? Zou het om dezelfde dader kunnen gaan?

Politieman Anders Knutas blijft deze keer nogal vlak in zijn rol. Als het op het persoonlijke aankomt, is Johan Berg duidelijk het belangrijkste personage. Emma Winarve is zwanger van zijn kind maar aarzelt hem toe te laten in haar leven. Daar zit zeker nog stof in voor volgende boeken. Maar ook professioneel steelt Berg de show. De moeilijke band tussen journalisten en politiemensen komt aan bod, evenals de omzichtigheid bij het interviewen van kinderen over een traumatische ervaring. De goden verzoeken combineert die focus op de gekende personages met een aardig verhaal. En als De goden verzoeken ergens in slaagt, dan is het wel de lezer nieuwsgierig maken naar het wondermooie Gotland. Geen overdonderend boek, maar niettemin een mooi voorbeeld van de hedendaagse Zweedse misdaadroman.

Lees ook: mijn interview met Mari Jungstedt
Links: de auteurspagina bij Signature - recensies van Ine Jacet - haar eigen site in het Zweeds
Google Maps: De goden verzoeken op de wereldkaart


De goden verzoeken - oorspronkelijke titel Den inre kretsen - van Mari Jungstedt komt uit bij Signature in augustus 2007, vertaald uit het Zweeds door Neeltje Wiersma. Ca. 272 pagina's, isbn 9789056722395.

Geen opmerkingen: