Pagina's

29 juli 2007

Dave Eggers - U zult versteld staan van onze beweeglijkheid
Wie? Dave Eggers (Chicago, 1970) verraste de wereld met Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit en onlangs nog met Wat is de Wat.

Wat? Een reis rond de wereld om geld uit te geven en zorgen te vergeten.

Genre: roman

Sterren: ***


Terwijl mijn gezicht opdroogde en afkoelde en mijn ademhaling gelijkmatiger werd, deden we dat nog drie keer. Hij stapte meteen in een andere taxi, liet hem rond de doodlopende straat rijden en gaf hem tachtig dollar in dirham. Het was geweldig. We gingen een keer het plein rond. Een keer de lengte van drie auto's. En we betaalden ze elke keer exorbitante bedragen, en ze namen het aan in de wetenschap dat we wisten wat we deden.


Recensie: Will heeft geld te veel en nachtmerries in overvloed. Zijn beste vriend Jack is omgekomen in een auto-ongeluk en een paar weken later is hij zelf ineengeslagen door een straatbende. Het plan: samen met zijn vriend Hand de wereld rondreizen, geld weggeven aan wie dat nodig heeft, en vooral in beweging blijven. Het grote plan achter de reis was beweging en de strijd tegen de tijd, niet drinken, ons verbergen en slapen. Bewegen als alternatief voor piekeren.

Op een ezel plakken. Begraven en voor een kind een schatkaart tekenen. De weg vragen vlak naast een wegwijzer. Er zijn voldoende manieren te vinden om geld weg te geven zonder de indruk te geven dat het zomaar voor niets is. Will en Hand maken er overvloedig gebruik van. Het geeft vaak een komische noot aan het boek. Maar even vaak overweegt de neerslachtigheid. De demonen slaan onvermijdelijk wél toe, Will wordt geplaagd door nachtmerries en fictieve dialogen in zijn hoofd. De beweeglijkheid is de remedie. Will en Hand gaan er zelfs redelijk driest bij te werk. Als een eekhoorn van de ene Litouwse boom naar de andere springen, bijvoorbeeld.

Een verrassende roadmovie en sombere overpeinzingen houden elkaar perfect in evenwicht in een boek dat weliswaar iets korter had gemogen, maar niettemin gedenkwaardig leesvoer blijft. En wie versteld staat van het einde, moet nog maar 's de voorflap lezen.

Meer van Dave Eggers: Wat is de Wat
Links: Eggers is redacteur van het literaire magazine McSweeney's. Hij heeft een auteurspagina bij zijn huidige Nederlandse uitgever. Recensies van UZVSVOB bij Trouw en Leeuwarder Courant.
Google Maps: U zult versteld staan van onze beweeglijkheid op de wereldkaart

U zult versteld staan van onze beweeglijkheid van Dave Eggers - oorspronkelijke titel You Shall Know Our Velocity - werd uitgegeven door Vassallucci | Manteau in 2002, vertaald uit het Amerikaans door Dirk-Jan Arensman. 399 pagina's, isbn 9050003575.

Geen opmerkingen: