2 september 2007

Guillermo Arriaga - Nachtbuffel
Wie? Guillermo Arriaga (Mexico Stad, 1958) is vooral bekend als scenarioschrijver (Amores Perros, 21 Grams, Babel), maar schrijft ook romans.

Wat? Pesterijen na de dood.

Genre: spannende roman

Sterren: ***


Ik sprak met haar af dat ik de doos in mijn auto zou meenemen, zodat haar ouders het ding niet zouden ontdekken. Margarita vermoedde dat er iets in kon zitten dat pijnlijk voor hen kon zijn. Het leek erop dat elke handeling van Gregorio - tijdens zijn leven of na zijn dood - erop gericht was anderen schade te berokkenen.


Recensie: De schizofrene Gregorio, die meer tijd in instellingen doorbracht dan daarbuiten, pleegt zelfmoord. Zijn beste vriend, Manuel, had ook al voor diens dood een relatie met Gregorio's vriendin, Tania. Daar wist Gregorio niets van, denkt Manuel. Onterecht, zo blijkt, want Gregorio heeft voorbereidingen getroffen om Manuel na zijn dood te kwellen met die wetenschap. Hij laat hem een doos na met brieven en foto's, en stuurt een van zijn vrienden uit de instelling op hem af. Manuel, denkend aan de oorwurmen die Gregorio van binnenuit opvraten, wordt langzaam gek. Niets is nog wat het lijkt.

Nachtbuffel ademt de typische sfeer van Arriaga's films: duister, met een onderhuids groeiende spanning en een plotse gewelddadige explosie. Geen wonder dat ook dit boek intussen al werd verfilmd. In wezen vormen de verhoudingen tussen Manuel, Gregorio en Tania de kern van het boek, met daarrond nog een aantal andere vrouwen die de macho Manuel wist te versieren. Alle drie hebben ze hun eigen agenda en drijven ze hun haat-liefdeverhoudingen ten top. Nachtbuffel is vooral een sterke psychologische roman, spannend en aangrijpend, maar ook een tikkeltje onaf. De big bang blijft uit, en dat is jammer.

Links: Arriaga op Wikipedia (Engels) en IMDb - interview uit Den Haag Vandaag - recensies van FOK!frontpage, CJP, 8weekly - auteurspagina bij Rothschild & Bach
Google Maps: Nachtbuffel op de wereldkaart

Nachtbuffel van Guillermo Arriaga, oorspronkelijke titel El b├║falo de la noche, verscheen bij Rothschild & Bach | Crossing Border Books in het najaar van 2006, vertaald uit het Spaans door Mieke Westra en Mariolein Sabarte Belacortu. 260 pagina's, isbn 9789049950477.

Geen opmerkingen: