11 oktober 2007

Gisa Klönne - En het woud zwijgtWie? Gisa Klönne (1964) is schrijfster, journaliste en docente creatief schrijven.

Wat? Yoga in de wei, lijken in het woud.

Genre: thriller

Sterren: ***


Maar dit is de realiteit en één van de rottige neveneffecten van een misdrijf is dat niet alleen het slachtoffer dat naakt op de snijtafel van het forensisch instituut ligt zijn geheimen moet prijsgeven, maar dat ook iedereen die met hem te maken had ineens gedwongen is om tegenover wildvreemde rechercheurs aspecten van hun leven te openbaren die ze onder normale omstandigheden zelfs voor hun naaste vrienden verborgen zouden houden. En dat allemaal in naam van de gerechtigheid, allemaal voor dat krankzinnige sprankje hoop dat er aan het einde van die murw makende zielenstriptease een dader kan worden aangewezen die verantwoordelijk kan worden gesteld voor dat verlies.


Recensie: In de eerste hoofdstukken van En het woud zwijgt werpt Gisa Klönne meer mysteries op dan een mens op één avond aankan. Dan lees je zinnen als 'misschien heeft híj wel geschreven'. Waarna je je enkele pagina's lang zit af te vragen of je hebt gemist wie híj dan wel is. En waarom loopt hoofdinspecteur Judith Krieger erbij als een menselijk wrak? Is En het woud zwijgt misschien het tweede boek in een reeks? Niet dus. Het is gewoon wachten op de opheldering van de mysteries in de loop van het boek.

Dat is ook meteen de reden waarom we niet zo veel kwijt kunnen over de inhoud. We kunnen natuurlijk wel verklappen dat er een lijk is gevonden in een jachthuisje ergens in het Bergische Land, een natuurgebied vlakbij Keulen, in een woud dat onder het toezicht staat van boswachter Diana Westermann, nog zo een dame met een wankel gemoed. Beiden zouden misschien beter hulp zoeken op de Sonnenhof, een yogacentrum in de buurt. Hoewel ook daar de rust ver te zoeken is. Er waart immers een moordenaar rond door het grote, donkere, zwijgende woud.

Een sterke focus op de personages, met hun grote en kleine problemen, en een spannend verhaal, die ingrediënten weet Klönne te combineren in een vlot leesbaar debuut. Het tweede deel in de reeks, Onder het ijs, zit er al aan te komen, en dat is niet meer dan terecht.

Links: Klönne's eigen site - Wikipedia (Duits) - uitgeverij Signature - recensies van Ine Jacet, nu.nl, FOK!frontpage en crimezone.nl
Google Maps: En het woud zwijgt op de wereldkaart

En het woud zwijgt van Gisa Klönne - oorspronkelijke titel Der Wald ist Schweigen - werd uitgegeven bij Signature in 2007, vertaald uit het Duits door - heel toepasselijk - Olga Groenewoud. 346 pagina's, isbn 9789056722043.

Geen opmerkingen: