8 oktober 2007

Mark Gimenez - De ontvoering
Wie? Mark Gimenez is een voormalige advocaat uit Texas.

Wat? Gewelddadige Vietnamreünie.

Genre: thriller

Sterren: **


'Weet je, Lou, terwijl andere kinderen buiten honkbalden, zat ik op mijn kamer achter de computer, waar de pestkoppen me niets konden maken, en droomde ervan miljardair te zijn, net als Bill Gates. Een koers van dertig dollar per aandeel maakt me miljardair - en dat is mijn paspoort tot het geluk! Met een miljard dollar kan ik alles kopen wat ik altijd al heb willen hebben... Misschien zelfs liefde... Ja Lou, ook nerds hebben behoefte aan liefde.'


Recensie: Gimenez' eersteling, De kleur van de wet, liep al niet over van originaliteit, maar was al bij al best een amusant boek. Het geld regeert in onze rechtbanken, was toen de conclusie. De ontvoering brengt een variant op het thema: het recht van de sterkste. De ontvoering van de kleine Gracie Brice draait uit op een gevecht op leven en dood tussen de ontvoerders enerzijds en Gracies vader John en grootvader Ben anderzijds. Die laatste is een Vietnamveteraan. Het is zijn job om te doden, zegt hij meermaals. Zijn zoon daarentegen is een nerd. 'Hij was echt een sukkel als het op mannenwerk aankomt.' Met mannenwerk, voor alle duidelijkheid, wordt bedoeld: het overvallen van een bergkamp en het afknallen van elf slechteriken. De ontvoering dendert richting climax: een gewelddadige onderonsje van oorlogsveteranen en verwante zielen. De sheriff staat erbij en kijkt ernaar.

Alles aan De ontvoering is té. Gracie is veel te slim en gevat voor haar leeftijd, en in ongeveer alle opzichten perfect. Haar ouders lijken wel weggelopen uit Beauty en de Nerd, met dien verstande dat de beauty in dit geval een bitch mét hersenen is. Grootvader Ben spant de kroon als de typische Vietnamveteraan, de loner die zich overdag lamlendig drinkt om te vergeten, maar toch geplaagd wordt door nachtmerries. Zijn er ook lichtpuntjes? Jazeker, het verhaal wordt mooi opgebouwd, met een aardige plotwending af en toe. Maar een normale mens was welkom geweest. Al was het er maar eentje.

Links: Gimenez' officiële site - De Boekerij - De Spanningsblog - witheet.com
Google Maps: De ontvoering op de wereldkaart

De ontvoering van Mark Gimenez - oorspronkelijke titel The Abduction - werd uitgegeven door De Boekerij in 2007, vertaald uit het Engels door Wim Holleman. 399 pagina's, isbn 9789022548240.

Geen opmerkingen: