17 november 2007

Eraldo Baldini - Nevel en as
Ik ben naar de hut gegaan, heb de kachel aangezet, voor de zoveelste keer gekeken of alles in orde, schoon, perfect was. Ik heb haar cadeau onder het bed gelegd, om dat als verrassing tevoorschijn te kunnen halen. Ik ben voor het raam gaan zitten, er vlogen eenden over, eentje wilde op het water landen maar gleed een heel stuk door op het ijs, de sukkel.
Wat is het hier fijn, dacht ik. Dat zal haar ook opvallen. Ze is slim, ze is gevoelig, het moet haar wel opvallen.

****


Nevel en as is een van die boeken die nergens om lijken te draaien, tot het besef begint te groeien dat er iets ergs zit aan te komen. Een roman noir, met andere woorden. Niet echt een thriller, maar toch met een goeie dosis spanning aan het einde.

In Nevel en as is buschauffeur Bruno de spil van de gebeurtenissen. Elke dag rijdt hij de kinderen naar het schooltje van Lancimago. Een bus miserie, zou je ook wel kunnen zeggen. Elk kind heeft zijn eigen, zeer herkenbare verhaal. Een meisje dat het liefst een paar jaar ouder zou zijn en continu ruzie heeft met haar beste vriendin, een jongen die 's nachts niet slaapt omdat zijn zus ziek is. Bruno tracht zijn goede humeur te bewaren, maar krijgt het gaandeweg moeilijker. Hij lijdt nog onder het vertrek van zijn vriendin en wil haar heel graag terug.

Baldini's vlotte schrijfstijl laat toe de bladzijden snel om te draaien, maar daarmee komt ook de climax snel dichterbij. Het venijn zit in het staartje. Baldini staat niet voor niets bekend als de meester van de noir. Wie na Mal'aria nog niet overtuigd was, kan daar nu echt niet meer omheen.

Lees meer over deze auteur bij Italibro.

Nevel en as van Eraldo Baldini - oorspronkelijke titel Nebbia e cenere - werd uitgegeven door Serena Libri in het najaar van 2007, vertaald uit het Italiaans door Aafke van der Made. 215 pagina's, isbn 9789076270418.

Geen opmerkingen: