15 december 2007

Andrea Maria Schenkel - Blik op het duister
Wie? De Duitse Andrea Maria Schenkel is 44 en woont in de buurt van Regensburg.

Wat? Geweld in huis.

Genre: literaire thriller

Sterren: ***


's Avonds zou hij opnieuw naar de stal gaan. Hij zou de hond te eten geven, die bij zijn komst altijd jankend in een hoekje wegkruipt. Hij zou de dieren verzorgen. Hij zou er intussen steeds op letten met een boog om de hoop stro te lopen in de verre linkerhoek van de schuur.


Recensie: Andrea Maria Schenkel was in haar dorp gewoon de vrouw van de dokter, tot ze besloot een boek te schrijven. Tannöd werd een bestseller en won twee prestigieuze prijzen. De verovering van de wereld kon beginnen. Intussen staat ook haar tweede boek al een tijdje in de bovenste helft van de Duitse boeken-top-10.

Blik op het duister is losjes gebaseerd op een nooit opgehelderde moordzaak van 85 jaar geleden. Vijf familieleden en hun huishoudster werden toen vermoord in een klein dorpje in Beieren. Schenkel verandert het verhaal op twee grote punten: ze situeert de moorden in de jaren '50 van de vorige eeuw, en, belangrijker, zij duidt wél een moordenaar aan.

De sfeer zit er meteen goed in. Schenkel schetst in korte hoofdstukken een beeld van een klein, ietwat achtergebleven dorp in Beieren. De inwoners doen elk hun verhaal over de Danners, een gesloten en geïsoleerde boerenfamilie, die uiteindelijk het slachtoffer zal worden van de brute moorden. De sfeer is duister, en wanneer ook nog regelmatig een Heer ontferm u weerklinkt, draagt dat nog bij tot de onderhuidse spanning. En toch overtuigt Blik op het duister niet helemaal. Het verhaal blijft nauwelijks hangen. Het boekje van nog geen 130 pagina's is in een zucht uitgelezen. Maar hoe diep ook de zucht, het duurt niet lang of hij is vervlogen.

Links: Wikipedia (Duits | Engels) - Schenkels website - dossier van misdaadromans.nl - recensies van BlueOwl, Ine Jacet, ezzulia.nl, vrouwenthrillers.nl - groepsbespreking op misdaadromans.nl

Google Maps: Blik op het duister op de wereldkaart

Blik op het duister van Andrea Maria Schenkel - oorspronkelijke titel Tannöd - werd uitgegeven bij Signatuur in het najaar van 2007, vertaald uit het Duits door W. Hansen. 127 pagina's, isbn 9789056722562.

Geen opmerkingen: