16 december 2007

Frank Adam en Klaas Verplancke - Confidenties aan een ezelsoor
Wie? Frank Adam (Brugge, 1968) schrijft vooral voor theater en filosofische teksten. Klaas Verplancke (Zwevegem, 1964) is illustrator en auteur.

Wat? De ezel luistert met één oor.

Genre: verhalen

Sterren: ****'Doet u graag wat u doet?' vroeg de ezel aan de gezinstherapeute op wereldreis, terwijl hij haar leren veldfles vulde met koel water uit de put.
'Die vraag stel ik me al lang niet meer', mompelde de therapeute, haar bezwete gezicht tegen haar hoofddoek geplakt. 'Ik zit al in het stadium dat ik bén wat ik doe, snap je? Als je je daarbij neerlegt, gaat alles als vanzelf.'
Uit de eerste confidentie: De therapeute, haar pijn en haar praktijk


Recensie: Enkele jaren geleden pakte De Standaard Magazine regelmatig uit met de Confidenties aan een ezelsoor: korte verhalen van Frank Adam, telkens aangevuld met een paginavullende illustratie van Klaas Verplancke. Die stukjes werden daarna ook in boekvorm uitgegeven bij Davidsfonds. Intussen is er al een tweede boek uit, waarin de ezel de woestijn heeft omgeruild voor de wereld.

De ezel met één oor ontvangt in de Confidenties vijftien gasten in zijn stal aan de rand van de woestijn. Ze komen hun problemen voorleggen of gewoon een praatje slaan. In de Twaalfde Confidentie komt de overschrijver langs. 'En wat mankeert u?' vroeg de ezel zonder al te veel enthousiasme aan de overschrijver. De man schrijft achterplatten over voor de krant. Maar hij krijgt een mooie promotie en slaat daarbij zelfs de logische volgende stap van opschrijver over. Hij wordt meteen naschrijver, literair recensent, criticus. Dat is een probleem, want de overschrijver is het niet meer gewend een eigen mening te hebben. 'Is dat vandaag nog wel relevant, een eigen mening?' vraagt de ezel zich af. 's Avonds droomt hij van het eindpunt van de Verlichting: iedereen heeft eindelijk een eigen mening. Helaas stevent op datzelfde moment een komeet, honderd keer zo omvangrijk als de Bibliothèque Nationale de France, maar met weinig sympathie voor de idealen van de verlichting, recht op de aarde af. Daar sta je dan, met je eigen mening.

Confidenties aan een ezelsoor bevat 15 van die kostelijke verhalen, vaak met een licht filosofische inslag of neigend naar het absurde, mooi aangevuld met de aparte illustraties van Verplancke. Een boekje om te koesteren, ideaal voor onder de kerstboom.

Links: de site van Frank Adam en die van Klaas Verplancke - wikipedia over Frank en Klaas - een interview met Frank Adam (podcast) - lees een fragment bij De Brakke Hond

Confidenties aan een ezelsoor van Frank Adam, met prenten van Klaas Verplancke, werd uitgegeven door Davidsfonds/Literair in 2005. 71 pagina's, isbn 9063065183.

Geen opmerkingen: