26 december 2007

Van Loock & Sluszny - De bendeWie? Ann Van Loock (1969) is leerkracht en scenario- en thrillerschrijfster. Marc Sluszny (1962) is sportman en avonturier.

Wat? De bende van Nijvel revisited.

Genre: thriller

Sterren: **


Hij zag de mensen rondom zich verstijven. De tijd leek plotseling stil te staan. Voor iedereen, behalve voor hen. Woordeloos werkten ze hun programma af met de nonchalance van een routinehandeling, die veelvuldig oefenen verraadde. De man met het Mickey Mousemasker gebaarde alle bezoekers en personeelsleden op de grond te gaan liggen. Zijn machinegeweer werkte als een toverstokje. Hij zag de mensen als dominostenen vallen.


Recensie: Drie thrillers hadden Ann Van Loock en haar verhalenleverancier Marc Sluszny tot nu toe op hun naam staan, en de kwaliteit ging in stijgende lijn. Vooral En garde viel op in het Vlaamse thrillerlandschap dankzij een internationaal gericht en generaties omspannend verhaal. De bende is een smet op hun imago. Laten we hopen dat het maar een tijdelijk dipje is.

De bende is gebaseerd op de bloedige overvallengolf van de Bende van Nijvel in de jaren 1980. De daders werden nooit gevat, en nog altijd steken regelmatig geruchten de kop op over grote complotten rond extreem-rechts of de CIA. Van Loock en Sluszny dragen hun boek op aan de slachtoffers van de bende, maar hebben wel data, plaatsen en namen veranderd om de (on)schuldigen niet bekend te maken. Daardoor zijn het Antwerpse Delhaizes die overvallen worden, en hoeven we geen 25 jaar terug te gaan in de tijd.

Hoofdfiguur zijn politievrouw Alex en haar partner Wim die betrokken zijn bij het onderzoek naar de overvallen. Alex begint een affaire met ene Popol, ook al een politieman, maar één die is overgelopen naar de andere kant van de wet. Popol is evenwel maar goed voor het vuile werk van de bende die, zonder in detail te treden, ook nog een gevangenisdirecteur in haar rangen heeft, een politicus, een rijke zakenman, en jawel, een prins.

Van Loock en Sluszny gooien zowat alle clichés samen die al eens de ronde doen, van gesjoemel in een Knokse golfclub, over orgieën met hooggeplaatsten, tot en met verkiezingsfraude. Het lijkt wel of elk gerucht over welk complot dan ook in om het even welk onderzoek een plaatsje moest krijgen. Het is een allegaartje geworden van beschuldigingen dat geen mens serieus kan nemen. Als je dan toch een boek wil schrijven over een zaak die al veel inkt heeft doen vloeien, kan je maar beter een deftige hypothese vooropstellen. Volgende keer beter.

Links: de site van beide auteurs en van Marc Sluszny - misdaadauteurs.be - een interview met Sluszny in Het Nieuwsblad - een artikel over Sluszny uit Knack - wikipedia en een uitgebreide site over de Bende van Nijvel - recensies van VTM en Het Nieuwsblad
Google Maps: De bende op de wereldkaart

De bende van Van Loock & Sluszny werd uitgegeven door Orega in 2007 en telt 223 pagina's. Isbn 9789044717549.

1 opmerking:

Jurgen zei

Echt verrassend. Had namelijk veel verwacht van dit duo, vooral na En garde en de Witte Salamander.

Hmmm nog even twijfelen of ik het ga aanschaffen.

Gr., Jurgen