26 december 2007

Virginie Brac - De randen van de nacht
Wie? Virginie Brac (1958) is psychologe, schrijfster en scenariste.

Wat? Een stukje te veel.

Genre: thriller

Sterren: **


Eigenlijk heb ik een zwak voor gestoorden. Mafkezen, geflipten, halvegaren, geschiften, zenuwlijders, psychopaten en gekken. Misschien word je daardoor wel een goede psychiater. Of juist niet.


Recensie: Franse schrijfsters lijken tegenwoordig een patent te hebben op uit de band springende personages. Denk aan buitenbeentje Adamsberg van Fred Vargas, of aan het olijke duo van Dominique Sylvain. Daar kunnen we nu ook Véra Cabral aan toevoegen, psychiater en telg van een knettergekke familie. Schrijfster Virginie Brac heeft een troef in handen.

De randen van de nacht is de eerste thriller van Virginie Brac met Véra Cabral in de hoofdrol. Véra heeft net haar privépraktijk opgegeven om voor het Centrum voor Psychiatrische Interventie te gaan werken. In die hoedanigheid wordt ze naar het huis van parlementslid Belmont geroepen. Zijn vrouw staat op het punt zelfmoord te plegen. Het loopt slecht af, maar Véra vraagt zich af of ze nu van het dak sprong of viel. Vanaf dat punt begint Véra een kruistocht tegen... Ja, waartegen eigenlijk? Het vraagt enig inbeeldingsvermogen om de logica bij te houden in alle wendingen of de verbanden te vatten tussen al die mishandelingen, foutgelopen adopties en ingeslagen autoruitjes. Gelukkig zijn de personages buitengewoon goed gelukt. De aantrekkings- en afstotingskrachten tussen Véra en hoofdinspecteur Kikkervis, de bemoeienissen van Véra's gigantische familie, haar eigen medische probleempje,... Die zorgen wél voor het nodige vuurwerk. Een beetje rommelig, maar er zit ontegensprekelijk potentieel in.

Links: een fragment op de site van De Geus - recensies van Gerd Boeren (misdaadromans.nl), crimezone.nl en KRO-detectives
Google Maps: De randen van de nacht op de wereldkaart

De randen van de nacht van Virginie Brac - oorspronkelijke titel Tropique du pervers - werd in 2007 uitgegeven bij De Geus, vertaald uit het Frans door Hans van der Prijt en Hélène Gervais. 254 pagina's, isbn 4789044508642.

Geen opmerkingen: