8 januari 2008

Jens Henrik Jensen - Spookschip
Wie? Jens Henrik Jensen (Denemarken, 1963) is journalist en thrillerauteur.

Wat? Nina in stormachtige internationale wateren.

Genre: thriller

Sterren: ***


Zoals ik gisteravond al tegen Ejnar zei, toen we iets zagen over explosies in Bagdad: vroeg of laat gaat er bij ons ook iets vreselijks gebeuren. Een bom en een heleboel doden, misschien wel midden in Kopenhagen. Of Esbjerg, wie weet. Dit was nog maar een voorproefje. Het is net of mensen denken dat dit soort dingen alleen in het buitenland gebeurt. Niet in ons kleine landje. Nee, nee... Heb ik gelijk of niet?


Recensie: Rechercheur Nina Portland heeft nooit kunnen verdragen dat een van haar eerste grote onderzoeken niets heeft opgeleverd. Niemand werd veroordeeld in de zaak van het Spookschip, nu al elf jaar geleden. Toen werd voor de kust van Denemarken een schip aangetroffen, zonder bemanning aan boord, maar wel met de bloedige overblijfselen van een slachtpartij. De enige overlevende is ook de enige verdachte, maar het bewijs tegen de Russische zeeman Romanjoek weegt niet zwaar genoeg. Elf jaar lang heeft Nina de zaak herkauwd, tot ze op een Ests politiebureau een foto van Romanjoek in handen krijgt. Ze besluit hem op te zoeken om eindelijk de waarheid te weten te komen, een beslissing die haar in troebele wateren brengt. Nina wordt meegesleurd in een gevaarlijk schimmenspel tussen MI5 en MI6, de Russische maffia en islamterroristen. Een schimmenspel waar ze maar bij mondjesmaat de ware toedracht over te horen krijgt. Nina is als een spin in het web in haar thuishaven Esbjerg, niet toevallig ook de woonplaats van auteur Jens Henrik Jensen.

Spookschip is een spannende spionagethriller, met de wereld als speeltuin van politiek, misdaad en intelligence. Bij al dat internationale geweld vergeet Jensen ook kleine garnaal Nina Portland niet, die zelfs ietwat wordt overbelicht. Haar liefdes- en familieleven worden net iets te uitvoerig besproken. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk waarom Jensen Nina's vader erbij haalt. Hij was jarenlang afwezig, komt terug in Denemarken wonen en begint vissen te kweken. So what? Spookschip is lang niet slecht als thriller, maar het overbodige sentiment kost Jensen wel punten.

Links: Jensens vijftalige site Thrillerman - Blue Owl Books - recensies van Ine Jacet (misdaadromans.nl), seventyeight.nl, vrouw.nl en crimezone.nl
Google Maps: Spookschip op de wereldkaart

Spookschip van Jens Henrik Jensen - oorspronkelijke titel ├śkseskibet - werd uitgegeven bij Signature in het voorjaar van 2007, vertaald uit het Deens door Kor de Vries. 384 pagina's, isbn 9789056721800.

Geen opmerkingen: