10 februari 2008

Håkan Nesser - Carambole
Wie? Håkan Nesser (Zweden, 1950) is de auteur van een reeks thrillers rond commissaris Van Veeteren.

Wat? Vluchtmisdrijf.

Genre: thriller

Sterren: ***


Hij zag hem pas toen hij hem al bijna voorbij was, en nog voor hij stil was blijven staan wist hij dat hij dood was.
Een jongen met een donkere duffelse jas aan. Hij lag onder in de greppel; in een vreemde draai, met zijn rug tegen een buisvormige cementen duiker, zijn gezicht naar hem toe gekeerd. Alsof hij hem aanstaarde en contact probeerde te maken. Alsof hij hem iets wilde zeggen.


Recensie: De Zweed Håkan Nesser verblijdt ons nu al enkele jaren met zijn thrillerreeks rond commissaris Van Veeteren, en niet zonder succes. Sinds kort haalt zelfs de tv-serie, gebaseerd op de boeken, onze schermen. Carambole is het laatst verschenen boek uit de reeks, maar in 2008 staan er alweer een drietal op het programma, waarna het totaal op tien komt, meteen ook het einde van de populaire reeks.

In Carambole rijdt een dronken Pieter Clausen een jongeman omver. De jongen is op slag dood, en Clausen gaat er vlug vandoor. Daarmee is de kous voor hem af, op het schuldgevoel na. Tot hij een brief krijgt van een getuige, die geld eist in ruil voor zijn stilzwijgen. Zover wil Clausen het niet laten komen, en hij doodt de afperser. Wat hij niet weet, is dat het slachtoffer de zoon is van de in Maardam legendarische commissaris Van Veeteren. De druk op het politiekorps is groot om de dader te vinden.

Nesser schrijft amusante boeken, niet de zwaarste literatuur, maar wel vlot en verzorgd. Commissaris Van Veeteren, eigenlijk al een tijdje ex-commissaris, speelt nauwelijks een hoofdrol, maar is wel prominent aanwezig als de rouwende vader die om wraak roept voor de dood van zijn zoon. Mocht Maardam echt bestaan, ze richtten er een museum op over hun eigen Van Veeteren.

Links: uitgeverij De Geus (het boek en een fragment) - misdaadromans.nl (de auteur, recensies en een interview) - noordseliteratuur.nl - Blue Owl Books

Carambole van Håkan Nesser - oorspronkelijke titel eveneens Carambole - werd uitgegeven bij De Geus in 2007, vertaald uit het Zweeds door Edith Sybesma. 315 pagina's, isbn 9789044507171.

Geen opmerkingen: