2 februari 2008

Jonathan Coe - De regen voor hij valt
Wie? Jonathan Coe (Birmingham, 1961) is een Britse roman- en thrillerauteur.

Wat? Foto's op een cassettebandje.

Genre: roman

Sterren: ***


Ik hoop dat jij het bent, Imogen, die hiernaar luistert. Daar kan ik helaas niet helemaal zeker van zijn, want je lijkt spoorloos verdwenen. Maar ik vertrouw erop dat het lot en, nog belangrijker, de inventiviteit van mijn nicht Gill ervoor zullen zorgen dat deze opnamen uiteindelijk bij jou terechtkomen.


Recensie: Rosamund, de bejaarde tante van Gill, is overleden. Gill krijgt postuum nog een opdracht mee: vind Imogen en laat haar de vier cassettebandjes horen die ik opnam. Gill heeft Imogen nog maar één keer ontmoet, toen ze nog een meisje was, en ze heeft geen idee waarom Rosamund haar een deel van haar geld nalaat, en vooral die vier bandjes. Imogen blijkt echter onvindbaar, en Gill luistert zelf naar de laatste woorden van haar tante. Die beschrijft twintig foto's en onthult zo gaandeweg wie Imogen is en waar ze vandaan kwam.

De regen voor hij valt is niet het soort boek dat je verwacht van Jonathan Coe. Tot nu toe schreef hij thrillers en boeken met een brede kijk op de buitenwereld. Het moordende testament, bijvoorbeeld, gaat over een rijke en meedogenloze familie tegen de achtergrond van de Britse politiek van de jaren 1980. Dan is De regen voor hij valt een stuk intiemer en zuiver gericht op de familiegeschiedenis, op de geheimen en tragedies die een familie door de jaren heen kan verzamelen en met zich meesleuren. Het grootste geheim houdt Coe netjes tot op het einde, maar ook dan zit er geen groot schokeffect in. Een mooi en netjes verpakt boek, maar nogal braaf.

Meer van Jonathan Coe: Het moordende testament
Links: Wikipedia (Engels) - Contemporary Writers (Engels) - uitgeverij Querido - recensies van 8weekly.nl, nu.nl, vitaal.nl en Humo
Google Maps: De regen voor hij valt op de wereldkaart

De regen voor hij valt van Jonathan Coe - oorspronkelijke titel The Rain Before It Falls - werd uitgegeven door Querido in 2007, vertaald uit het Engels door Cecilia Tabak. 221 pagina's, isbn 9789021433189.

Geen opmerkingen: