23 februari 2008

Ian McEwan - De troost van vreemdenWat? Suspense in Venetië.

Wie? Ian McEwan (1948) is een van de grootste hedendaagse Britse schrijvers. In 1998 ontving hij de Booker Prize voor Amsterdam.

Genre: roman

Sterren: ****


Alleen zouden ze misschien in staat zijn geweest van de verkenning van de stad te genieten, zouden ze hebben toegegeven aan plotselinge ingevingen, bestemmingen hebben opgegeven en het plezierig hebben gevonden verdwaald te zijn, of het niet eens hebben gemerkt. Er waren veel verbazingwekkende dingen te zien, je hoefde alleen maar alert te zijn en goed te kijken. Maar ze kenden elkaar bijna even goed als zichzelf en deze intimiteit maakte dat ze zich voortdurend verontrust voelden, zo ongeveer als iemand die te veel koffers bij zich heeft. Samen bewogen ze zich traag, onhandig, sloten treurige compromissen, letten op wisselingen in elkaars stemming, herstelden breuken.


Recensie: Ian McEwan hoeft nauwelijks nog voorgesteld. Zijn boeken worden telkenmale hoog gewaardeerd en frequent heruitgegeven. Sinds kort kan je ook Atonement (Boetekleed) gaan bekijken in de filmzalen. De troost van vreemden dateert al van 1981, maar werd heruitgegeven in 2006.

Mary en Colin zijn op reis in een Italiaanse stad (die niet bij naam genoemd wordt, maar het kleinste kind herkent Venetië). De twee geliefden verdwalen steevast, letterlijk en figuurlijk. Als ze bijvoorbeeld zin hebben in een verfrissing op een terras, geeft dat altijd aanleiding tot misverstanden en onbegrip. Tot op een dag Robert hen op weg helpt. Hij woont zelf in de stad en loodst hen naar een bar. Robert nodigt hen ook uit bij hem thuis, om zijn vrouw Caroline te ontmoeten. Tussen de twee koppels groeit een eigenaardige band. Wat zijn Robert en zijn vrouw van plan?

De spanning loopt gestaag op, maar het is een onderhuidse spanning. De schok wanneer het gordijn valt is groot. De spanning blijft nog even nazinderen. Evengoed, en dat is een constante in McEwans werk, zijn er de minutieus uitgeschreven stemmingswisselingen en conflictsituaties. De troost van vreemden is een prima boek van een van de beste Britse schrijvers.

Meer van Ian McEwan: Aan Chesil Beach
Links: zijn eigen website - auteurspagina bij De Harmonie - recensie van seventyeight.nl

De troost van vreemden van Ian McEwan - oorspronkelijke titel The Comfort of Strangers - werd heruitgegeven door De Harmonie en Manteau in 2006, vertaald uit het Engels door Heleen ten Holt. 153 pagina's, isbn 9789022321164 (België) of 9789061698043 (Nederland).

Geen opmerkingen: