19 maart 2008

Tom Rob Smith - Kind 44
Wat? Een onmogelijke seriemoordenaar.

Wie? Tom Rob Smith (1979) woont en werkt in Londen en is scenarioschrijver.

Genre: thriller

Sterren: ****


Ze zeiden dat hun kind was vermoord, maar ik geloofde het niet. Ik zei dat het niet waar was. Hoe vaak kan er niet iets dergelijks zijn gebeurd, wat wij in de doofpot hebben gestopt? Dat kunnen we niet weten, daar komen we niet achter. We leven in een maatschappij die deze man in staat stelt om zoveel moorden te plegen als hij wil. En dat zal hij doen ook, steeds weer, en wij zullen steeds weer de verkeerde mensen arresteren, onschuldigen die ons niet aanstaan of tegen wie we iets hebben. En hij zal gewoon doorgaan, steeds weer.


Recensie: 'Zouden er wel mensen zijn die níet iemand kenden die gearresteerd was?' Tom Rob Smith vraagt het zich een paar keer af in zijn door uitgeverij Anthos fel bejubelde en gehypete debuut. Het leven is dan ook geen makkie in het Rusland van de jaren 1950. Alles en iedereen is per definitie verdacht, en als er geen directe aanwijzingen zijn kunnen die altijd door foltering verkregen worden. Hoofdfiguur Leo Demidov ondervindt aan den lijve dat ook hij, als officier van de geheime dienst, niet immuun is voor verdachtmakingen. Wat begint als een niet bestaand moordonderzoek - het jongetje kán niet vermoord zijn, want zulke misdaden gebeuren alleen in het decadente Westen - slaat om in een persoonlijke strijd van Leo en zijn vrouw tegen zijn vroegere collega's en oversten. Leo plaatst zichzelf buiten de wet, op zoek naar een seriemoordenaar die het gemunt heeft op kinderen.

Het leven in Rusland is koud, armoedig en hongerig. Elke misplaatste opmerking kan zware gevolgen hebben. Zelfs wie constant op zijn hoede is, kan op een dag onder vuur komen te liggen, gewoon omdat een gefolterde buurman geen andere namen meer wist te bedenken. Tom Rob Smith schetst de ijselijke sfeer alsof hij er zelf bij was. Misschien legt hij het er zelfs iets te dik op: beelden spreken soms voor zich. Daar hoeft echt geen uitleg meer bij. En nog in de categorie 'kan het ook iets minder?': een spectaculaire ontsnapping uit een rijdende trein dreigt even te ontsporen tot een half mirakel. Maar dat zijn slechts randopmerkingen. Kind 44 bulkt van begin tot eind van sfeer en spanning. Die Tom Rob Smith moeten we in de gaten houden.

Links: de hyves-account van Kind 44 met enkele filmpjes - uitgeverij Anthos - Ine leest Kind 44 op het forum van misdaadromans.nl - recensie van misdaadromans.nl
Google Maps: Kind 44 op de wereldkaart

Kind 44 van Tom Rob Smith - oorspronkelijke titel Child 44 - verschijnt op 20 maart 2008 bij uitgeverij Anthos, vertaald uit het Engels door Irving Pardoen. 439 pagina's, isbn 9789041412782.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit boek is ongelofelijk knap en met een absoluut gevoel voor decor geschreven. Je waant je in een andere wereld in deze ijzingwekkende thriller. Gevoelens van verontwaardiging om het onrechtvaardige Russische regime steken dan ook regelmatig de kop op.

Gea Stam zei

Het boek kind 44 van Tom Rob Smith is een geniaal boek. Het blijft tot op het laatst spannend. Het gaat over Leo Demidov, een toegewijde officier van de geheime dienst. Er worden kindermoorden gepleegd, waarvan het lijkt dat ze met Leo te maken hebben. Leo probeert deze moordenaar op te sporen, maar wordt hier in alle opzichten in tegengewerkt door de autoriteiten. Buiten het feit dat het een erg spannend boek is om te lezen, krijg je een stuk inzicht (en begrip) in de situatie van de Russiche bevolking. Hoe zij zich staande moesten houden tijdens het Stalinistische regime. Hoe je als onschuldig burger zaken in je schoenen krijgt geschoven zonder dat je schuldig bent. Geen eerlijk proces, geen uitweg! Ik kon het boek niet wegleggen. Steeds weer verbaas je je over het onrecht wat deze bevolking is aangedaan. Het boek wordt in 22 landen uitgebracht en verfilmd door Ridley Scott, de regisseur van Hannibal en Gladiator.

Een echt aanrader!

Anoniem zei

Dit boek wordt nogal overschat.
Het begin over de hongersnood in de jaren dertig is wel goed. Maar het verhaal wordt steeds onwaarschijnlijker en er staan ook fouten in het boek. Zo is Leo geen Russische naam en een stad Voualsk bestaat ook niet.