Pagina's

27 april 2008

Christian De Coninck - Het octopuscomplex




Wat? Acht dode zakenmannen.

Wie? Christian De Coninck (1960) is politiecommissaris en woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene.

Genre: misdaadroman

Sterren: *


'Jij gaat mij bijstaan in het onderzoek naar de moord op een rijke industrieel. Hij is vanochtend opgeblazen samen met zijn auto. We hebben geen crime scene omdat onze mensen het verknoeid hebben. Ze houden namelijk van schone wegen,' zei Goris. 'Veel maakt het niet uit. Ik vermoed dat de bommenlegger elders aan het voertuig heeft geprutst. We kunnen alleen maar hopen dat we sporen vinden tussen de restanten van het voertuig. DOVO heeft me tegen morgen al een voorlopig verslag beloofd. Dan zien we wel.'
'Dat is een hele kluif,' reageerde Lietaert enthousiast.


Recensie: Stel: een auto rijdt aan honderd per uur de Brusselse Madou-tunnel in en ontploft daar. Een autobom, zo blijkt. De restanten moeten van de weg geschraapt worden. Zou jij vertrouwen hebben in de politieman die daarop het vermoeden uitspreekt dat er elders aan de auto geprutst is? Of in een politieman die plots de wonderen van de röntgenfoto ontdekt? Het idee overvalt commissaris Stijn Goris: 'Als ik het goed begrijp gaan die stralen door alles heen en creëren zij een beeld? Zij dringen dus het lichaam binnen en maken dan een foto.' Of Goris is dom, óf de lezer wordt geacht dom te zijn. Ik weet niet welke van de twee erger is.

Christian De Coninck, onlangs nog verkozen tot Brusseleir van 't Joêr, debuteerde vorig jaar met De Praagse connectie, meteen genomineerd voor de Schaduwprijs. Het octopuscomplex is het vervolg, opnieuw met commissaris Stijn Goris, wiens tweede hand Pauwels tijdelijk vervangen is door een stagiair, Luc Lietaert. Het slachtoffer in de Madou-tunnel is slechts het eerste in een lange reeks vermoorde zakenmannen. Allemaal kregen ze net daarvoor een kaartje van een Frans hotel in de bus. Daarmee is de link gelegd tussen de moorden en kan Goris op zoek gaan naar de dader.

Stijl en inhoud heb je nodig voor een goed boek. Helaas loopt het aan beide fronten mis. Het verhaal is pover en berust volledig op een plot die je van mijlenver ziet aankomen. En qua stijl... een overmaat aan bijwoorden (zei hij lachend) en knullige zinnetjes (Het werd een gezellige avond en na het eten ging Stijn naar huis). Hoofdfiguur Stijn Goris tracht nog enigszins de meubelen te redden door de goeie nonkel te spelen of te bellen met zijn Praagse lief, maar ook dat brengt nauwelijks enige diepgang. Een nominatie voor een of andere thrillerprijs zit er deze keer niet in, vrees ik.

Links: misdaadauteurs.be - een interview op geuzeinfo.com - recensie van crimezone.nl
Google Maps: Het Octopus complex op de wereldkaart

Het octopuscomplex van Christian De Coninck verscheen bij Houtekiet op 20 maart 2008. 256 pagina's, isbn 9789089240095.

1 opmerking:

Anoniem zei

Geen enkel auteur wordt genomineerd voor de Schaduwprijs. Er zijn geen nominaties. Alle boeken (lees debuten aan het fictieve genre) kunnen worden ingezonden. Al deze boeken dingen mee naar de Schaduwprijs. Dit jaar zullen het ongeveer 20 boeken zijn. Maar om deze allemaal genomineerd te noemen??

Trouwens lees nu "Het Boemerangprincipe" Derde Stijn Goris boek. Ik zie wel enig vooruitgang van de auteur, maar de kromme zinnen zitten er nog steeds in.