10 april 2008

Londersele - De vernietiging van Einstein
Wat? Een aanslag op Einstein en Albert I.

Wie? Londersele (Ninove, 1952) is dichter en auteur van een handvol historische romans en thrillers.

Genre: thriller

Sterren: ***


'We zijn nog gesloten', zei hij met een verveeld gezicht.
Simoens wist even niet wat gezegd, maar week niet. De man maakte aanstalten om de deur te sluiten.
'Ik kreeg uw adres van Waegemans, hij zei dat u me kon helpen.'
'Met?'
Simoens keek even om zich heen.
'Ik heb een revolver nodig.'


Recensie: Roel Richelieu Van Londersele heet de man voluit, en in 2003 werd hij de eerste stadsdichter van Gent. Aan de voet van het Belfort vind je er overigens een van zijn gedichten, in brons gegoten. Ook daarvoor was Londersele al actief als schrijver. Niet alleen als dichter, maar ook als auteur van twee historische romans. Na zijn stadsdichterschap schreef Londersele twee thrillers rond de Gentse BOB-commandant Dirk Vereecken. En zopas verscheen zijn derde thriller: De vernietiging van Einstein, nogal optimistisch voorzien van het etiket 'literaire thriller'. Londersele baseert zich op verhalen uit de eerste hand: een kunstschilder die hem vertelde over een moordcomplot op Einstein, en een onbekende man wiens vader niet alleen Einstein moest ombrengen, maar ook nog Albert I zou vernietigen, de Belgische koning die in 1934 van een rots viel in Marche-les-Dames.

Het voorjaar van 1933. De wereldbekende joodse fysicus Albert Einstein weigert terug te keren naar Duitsland, waar Hitler net aan de macht is gekomen. Hij blijft steken in België, in de kustgemeente De Haan. Af en toe maakt hij een uitstapje naar Brussel, op bezoek bij zijn goede vrienden Albert I en Elisabeth van België. Wat Einstein niet weet, is dat even verderop, in Antwerpen, een aanslag wordt gepland op zijn leven. De nazi's hebben een obscure fascistische groepering de opdracht gegeven zowel Einstein als Albert I om te brengen.

'Licht Londersele een tip van de sluier op over de mysterieuze dood van Albert I?', titelt het persbericht over De vernietiging van Einstein. Misschien wel, al komt het antwoord enkel in de vorm van twee aanhalingstekens rond het woordje 'viel' in het allerlaatste hoofdstuk. De rest van het boek focust afwisselend op Einstein en zijn amateuristische would-be moordenaars. Bewonderaars van Hitler, maar tegelijk ordinaire gangsters die geld ruiken. Ondanks enkele taalfouten en te weinig uitgediepte personages, leest De vernietiging van Einstein vlot weg. Het boek beschrijft een donkere bladzijde uit de Belgische en internationale geschiedenis: de opkomende jodenhaat in het interbellum. Of het ook iets zal veranderen aan de geschiedenisboeken, valt te betwijfelen, maar goed. Se non è vero, è ben' trovato.

Links: de website van Londersele - misdaadauteurs.be - enkele gedichten - recensie van crimezone.nl
Google Maps: De vernietiging van Einstein op de wereldkaart

De vernietiging van Einstein van Londersele werd uitgegeven bij Manteau in het voorjaar van 2008. 192 pagina's, isbn 9789022321805.

Geen opmerkingen: