5 april 2008

Roslund & Hellström - De uitleveringWat? Een dode Amerikaan in Zweden.

Wie? De Zweden Anders Roslund (1961) en Börge Hellström vormen een schrijversduo van politieromans.

Genre: thriller

Sterren: *****


John had geen klok nodig.
Hij wist altijd precies hoe lang hij had gelegen.
Hij keek naar de tl-buis tegen het plafond van zijn cel, het glas was bezaaid met kleine, zwarte vlekken. Vliegen die naar de lamp waren gevlogen die altijd aan was, die te dichtbij waren gekomen en door de hitte waren verbrand. De eerst nachten had hij zijn handen voor zijn ogen gehouden, niet alleen vanwege de angst en alle nieuwe geluiden, maar ook vanwege de lamp die nooit uitging, het was moeilijk om te ontspannen als het licht de duisternis verdreef.
Hij zou ernaar moeten kijken tot het voorbij was.


Recensie: Een dode die een zatlap een klap geeft op een Zweedse boot, het gebeurt niet alle dagen. Zeker niet als de dode in kwestie zeven jaar geleden overleed in zijn cel in Ohio, net voor hij zou worden terechtgesteld wegens moord. Politieman Ewert Grens en zijn team zitten dus opgescheept met een levende ter dood veroordeelde, die misschien niet eens schuldig was aan moord. Maar het machtige Amerika staat al aan de deur te kloppen voor een snelle uitlevering. De dodencel wacht voor een tweede maal.

Roslund & Hellström nemen de lezer afwisselend mee naar Marcusville, Ohio, waar jaren geleden een ter dood veroordeelde wist te ontsnappen, en de haat van de vader van de vermoorde vrouw nog altijd even groot is. En dan weer over naar het vredige Zweden, waar de doodstraf allang niet meer wordt uitgesproken. Waar een nukkige Ewert Grens zijn tijd verdeelt tussen politiezaken, bezoeken aan zijn verlamde vrouw, en luisteren naar ouderwetse cassetjes. Waar de publieke opinie zich verzet tegen de uitlevering naar een zekere dood. En waar de politiek, zoals overal ter wereld, onder druk staat van die ene overblijvende supermacht.

Als ik een bokser was, en het duo Roslund-Hellström mijn tegenstander, dan was De uitlevering een zuiver geplaatste uppercut. Eén die je vloert en uitgeteld op de mat achterlaat. Roslund & Hellström grijpen je naar de strot met een nagelbijter over een beladen maatschappelijk thema, met ook nog eens het fijnste politieteam van Stockholm in de hoofdrol. Het einde wringt weliswaar een beetje, maar niemand is perfect. Laat ons zeggen dat ik na de uppercut nog net de kracht overhou om mijn tong uit te steken. In de hoop dat ze mij daarvoor in de toekomst nog een paar uppercuts willen verkopen.

Links: de site van beide heren - Blue Owl Books over Roslund & Hellström - een interview bij Ezzulia - recensies van Moet je lezen!, De Spanningsblog, Ine Jacet, BlueOwl, de Volkskrant en crimezone.nl
Google Maps: De uitlevering op de wereldkaart

De uitlevering van Roslund & Hellström - oorspronkelijke titel Edward Finnigans upprättelse - werd begin 2008 uitgegeven bij De Geus, vertaald uit het Zweeds door Corry van Bree. 415 pagina's, isbn 9789044510300.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heb net dit boek uitgelezen. Knappe recensie en helemaal mee eens. Steek mee mijn tong uit in de hoop op nieuwe uppercuts. Noa