5 april 2008

Silvio d'Arzo - Andermans huisDe jongen keek me aan en wachtte. Ja, hij zal een jaar of twintig zijn geweest. Misschien niet eens: achttien. Hoe dan ook, hij zag eruit als achttien, en als je niet op zijn zwarte soutane lette, zou je onmogelijk iets níéuwers kunnen tegenkomen dan hem.
'Wat ze hier doen in Montelice?' zei ik. 'Nou... ze leven, dat is 't... ze leven en daarmee uit, volgens mij.'

****

In 1952 overleed schrijver Silvio d'Arzo, pseudoniem van Ezio Comparoni, op tweeëndertigjarige leeftijd aan leukemie. Een jaar later werd het boekje gepubliceerd dat als zijn belangrijkste werk wordt beschouwd: Casa d'altri, in 2007 opnieuw vertaald en uitgebracht als Andermans huis. Het verhaal speelt zich af in een klein dorp in de Italiaanse bergen, waar de al wat oudere pastoor, met een bedachtzaamheid die past bij zijn leeftijd, genegenheid opvat voor een oud vrouwtje. Hij komt haar elke dag tegen, terwijl ze de was doet in de rivier, maar ze is de enige van zijn dorp die zich nog nooit tot hem wendde met een of ander probleem. De vrouw leeft haar zware leven, en niet meer dan dat. Tot ze op een dag toch de stap zet, en de priester bij zichzelf te rade moet gaan, geconfronteerd met een verscheurende vraag.

D'Arzo schrijft in een poëtische stijl over het leven in het kleine bergdorp en bouwt zonder veel woorden te gebruiken een onderhuidse spanning op. Andermans huis is een ontroerend verhaal, schijnbaar ongecompliceerd maar met een lange nawerking.


Andermans huis van Silvio d'Arzo - oorspronkelijke titel Casa d'altri - werd uitgegeven doorVan Gennep in 2007, vertaald uit het Italiaans door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd. 94 pagina's, isbn 9789055157853.

Geen opmerkingen: