25 mei 2008

James Lee Burke - Chaos in New Orleans


Hij wreef met de rug van zijn hand het zweet uit zijn ogen en keek naar de overblijfselen van de stad en naar de plunderaars die door het water waadden, hun armen vol met alles wat ze maar konden dragen. 'Wie heeft er terroristen nodig? Deze pokkenzooi is toch meer dan genoeg?'

***

De mens is tot veel goeds in staat, maar af en toe komt ook het slechtste bovendrijven. Soms zelfs letterlijk, zoals na de doortocht van orkaan Katrina in New Orleans bijna drie jaar geleden. Alsof de ellende nog niet groot genoeg was, met tachtig procent van de stad onder water en duizenden, vooral armere inwoners zonder hulp in een sportstadion, profiteerde het geboefte van de chaos om winkels te plunderen of oude rekeningen te vereffenen. James Lee Burke steekt in Chaos in New Orleans, zijn politieroman die zich afspeelt in de nawee├źn van de orkaan, zijn kritiek op het falende overheidsoptreden niet onder stoelen of banken. Maar de politie doet wat ze kan, zoals Dave Robicheaux, inspecteur in het iets verder gelegen New Iberia. Hij raakt betrokken bij een onderzoek naar de dood van een stel zwarte plunderaars in een blanke villawijk.

Waar in het begin nog het Katrina-fiasco het verhaal overheerst, gaat Chaos in New Orleans gaandeweg meer en meer de kant op van een harde Amerikaanse politieroman, van het soort waar ook George Pelecanos in uitblinkt, met de politiediensten die zich moeizaam staande weten te houden tussen de gewelddadige drugs- en dievenbendes. Met een ontstellende ongelijkheid tussen blank en zwart, rijk en arm. En met de typisch Amerikaanse toestanden van geprivatiseerde ordehandhaving en mannen die het recht in eigen handen nemen. Niet iedereen houdt van dat soort dingen. Van een bij momenten langdradig verhaal onthouden we verder vooral Katrina en haar rampzalige gevolgen.


Chaos in New Orleans van James Lee Burke - oorspronkelijke titel The Tin Roof Blowdown - verscheen bij Verbum Crime in het voorjaar van 2008, vertaald uit het Engels door De Taalscholver. 419 pagina's, isbn 9789074274203.

1 opmerking:

Anoniem zei

Erg matig,vooral door de moeizame en ouderwetse vertaling vrees ik. Echter, ook de plot en uitwerking zijn absoluut niet op het VN Thrillergids 5 sterren-niveau vind ik. Maar goed; smaken verschillen...