25 mei 2008

Kurt Vonnegut - Slachthuis vijf
Wat? Zo gaat dat.

Wie? Kurt Vonnegut (1922 - 2007) was een Amerikaanse auteur en heeft een aantal bestsellers geschreven, waaronder Slaughterhouse Five over het bombardement op Dresden.

Genre: roman

Sterren: ****


Mensen mogen eigenlijk helemaal niet achteromkijken. Ik zal het beslist nooit meer doen.
Ik heb mijn boek over de oorlog af. Het volgende boek dat ik ga schrijven wordt echt leuk.
Dit boek is een mislukking en dat kon ook niet anders, want het is geschreven door een zoutpilaar. Het begint zo:

Luister:
Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd.

En het eindigt zo:

Poe-tie-wiet?


Recensie: Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd. Dat is zo sinds hij werd ontvoerd door buitenaardse wezens van de planeet Tralfamadore, die ook de vierde dimensie - de tijd - kunnen zien. Vanaf dat moment reist Billy heen en weer door de tijd. Het ene moment wordt hij gek verklaard door zijn dochter, om het moment daarna het bombardement van de geallieerden op Dresden in 1945 te herbeleven. Kurt Vonnegut, zelf een overlevende van het bombardement waarbij 35.000 mensen omkwamen, schrijft met veel humor over de oorlog en over de belevenissen van Billy Pilgrim. Een enkele keer speelt Vonnegut zelf een rolletje in het verhaal: Een Amerikaan vlak bij Billy jammerde dat hij alles had uitgescheten behalve zijn hersens. Een paar tellen later zei hij: 'Daar gaan ze, daar gaan ze.' Waarmee hij zijn hersens bedoelde. Dat was ik. Dat was ikzelf. Dat was de auteur van dit boek. Veel humor dus, maar vaak is die van het wrange soort. 'Zo gaat dat', reageert Billy laconiek op elke dode, zoals hij dat geleerd heeft van de Tralfamadoriërs, en doden zijn er in overvloed in tijden van oorlog. Vonnegut combineert meesterlijk humor en vlijmscherp sarcasme met de gruwelen van de oorlog.

Meer van Kurt Vonnegut: Man zonder land
Links: officiële website - wikipedia - uitgeverij J.M. Meulenhoff
Google Maps: Slachthuis vijf op de wereldkaart

Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut - oorspronkelijke titel Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade - verscheen in 2007 in negende druk bij J.M. Meulenhoff. De eerste druk dateert van 1970. De vertaling uit het Engels is van Else Hoog. 190 pagina's, isbn 9789029077385.

1 opmerking:

Blanchefort zei

Ik ben nu in het boek bezig en ik heb er een nieuwe held bij.