30 juni 2008

Gianrico Carofiglio - Met gesloten ogen


Ze vroeg me of ze er goed aan deed om zich civiele partij te stellen.
Natuurlijk niet. Het is waanzin. We worden in de pan gehakt. Jij en vooral ik. Allemaal omdat ik als jongetje de Tex Willer-stripboeken las en nu niet in staat ben me terug te trekken wanneer dat de meest intelligente stap zou zijn. Zoals in dit geval bijvoorbeeld. Zoals mijn pragmatische collega's hebben gedaan.
Dat zei ik dus niet.

***

Gianrico Carofiglio verraste vorig jaar met De onbewuste getuige, een van de weinige rechtbankthrillers van het Europese vasteland, met een doordringend slotpleidooi als kers op de taart. Met gesloten ogen is het tweede boek in de reeks rond advocaat Guido Guerrieri. Hopelijk staat Carofiglio's kersverse carrière als senator in het Italiaanse parlement volgende boeken niet in de weg.

In Met gesloten ogen neemt Guerrieri het op tegen de zoon van een beruchte rechter in Bari. Hij zou zijn vrouw Martina geslagen hebben en gestalkt toen ze eenmaal zover was hulp te gaan zoeken in een vluchthuis. Daar komt ze onder de vleugels van de moderne non Claudia. Samen zoeken Martina en Claudia hulp bij Guerrieri die de opdracht niet kan weigeren, ook al brengt die zijn carrière in gevaar.

Carofiglio gaat verder op de reeds ingeslagen weg. Guerrieri wordt verder gepositioneerd als de cynische grote bek met het kleine hartje, de dure advocaat die het niet kan laten zijn gevoel te laten primeren boven het verstand. Jammer genoeg heeft Met gesloten ogen geen slotpleidooi zoals in De onbewuste getuige, waardoor het verhaal ietwat dunnetjes aandoet, ondanks de heerlijke rechtbankpassages en een verrassende finale. Gelukkig maakt de figuur van advocaat Guerrieri veel goed. Een leuk boek voor een paar gestolen uurtjes in een zonovergoten tuin.

Meer over Gianrico Carofiglio via Italibro.

Met gesloten ogen van Gianrico Carofiglio - oorspronkelijke titel Ad occhi chiusi - werd uitgegeven door Prometheus in het voorjaar van 2008, vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen.
231 pagina's, isbn 9789044609943

Geen opmerkingen: