30 juni 2008

Stefano Benni - De snelvoetige AchillesBij het bureau, in een kegel van duisternis, zat de geheimzinnige Achilles in een rolstoel. Het was een moderne stoel van blank metaal, met kleine wieltjes en brede armleuningen. Op een daarvan lag een joystick, en er waren groene en rode lampjes, kennelijk van een besturingstafel. Roerloos in zijn stoel, een vage gestalte, misschien gehuld in een kamerjas. Een duidelijk abnormaal gevormd hoofd, enigszins opzij hangend, bewogen door een licht spasme.

****

De jonge Ulysses, zelf auteur van een niet slecht onthaald boek, scheidt het kaf van het koren tussen de manuscripten toegezonden aan een kleine, immer in moeilijkheden verkerende uitgeverij. Scriptotypwerken, noemt hij ze. Op een dag krijgt Ulysses een briefje van een zekere Achilles die vraagt hem op te bellen op donderdag, om 19 uur precies. Achilles, bijna volledig verlamd door het syndroom van De Curtis, zoekt gezelschap, overgeleverd als hij is 'aan mijn moeder, een sadistische verpleger en een oudere broer die mij haat.' De dromerige schrijver en de ietwat kwaadaardige Achilles sluiten een soort vriendschap, en Ulysses wordt gevraagd te vertellen over zijn leven en vooral over zijn relatie met de mooie Pilar. Gaandeweg wordt de vriendschap beklemmender: Achilles lijkt het leven van Ulysses over te nemen door er nieuwe hoofdstukken bij te schrijven. Tegelijk wordt zijn gedwongen isolement langzaamaan ondraaglijk.

Stefano Benni heeft veel fantasie. Dat blijkt uit zijn gegoochel met woorden, soms ter plaatse uitgevonden, maar ook uit zijn vaak humoristische beschrijvingen van Ulysses' dagdromen waarin hij conversaties voert met miniatuurversies van de auteurs van de scriptotypwerken. De grenzen tussen fantasie en werkelijkheid vervagen in de hoofdstukken die Achilles aan Ulysses' leven toevoegt, tot er een al te reëel einde komt aan de bezoeken. In een mooie plot krijgen alle personages hun eigen plekje, van Achilles en Ulysses tot Pilar en de gezette eigenaar van uitgeverij De Smidse. De snelvoetige Achilles is een wonderbaarlijke roman van Stefano Benni, wiens boeken al in twintig talen uitgebracht werden. Hopelijk wil een van onze uitgevers zich ook nog aan een tweede boek wagen.


De snelvoetige Achilles van Stefano Benni - oorspronkelijke titel Achille piè veloce - is een uitgave van Wereldbibliotheek (2005), vertaald uit het Italiaans door Anthonie Kee.
239 pagina's, isbn 9028420576

Geen opmerkingen: