1 juli 2008

Andrea Camilleri - Luigi Pirandello. Biografie van een verwisselde zoonDie nacht sliep haar broer bij haar in huis. Hij schoot haastig zijn kleren aan en stroopte uitgerust met een lamp, de landerijen af op zoek naar een boerin die als vroedvrouw kon fungeren. Op dat uur van de nacht durfde echter niemand de deur voor hem open te doen. Toen hij tegen half vier vertwijfeld terugkeerde, had zijn zus moederziel alleen het leven geschonken aan een zevenmaands jongetje, terwijl Lina gelukkig onverstoorbaar was blijven slapen.
De kleine kreeg de naam Luigi.

****

Andrea Camilleri is theaterregisseur en de geestelijke vader van de immens populaire commissaris Montalbano. Luigi Pirandello was ook schrijver, maar dan van een andere orde: in 1934 ontving hij de Nobelprijs literatuur. De link tussen beiden? Alle twee zijn ze geboren in Porto Empedocle, aan de Siciliaanse zuidkust, het plaatsje dat tegenwoordig als tweede naam Vigàta heeft, naar de woonplaats van Montalbano. Camilleri schreef over Pirandello een biografie, niet bestemd voor academici, historici en Pirandello-kenners, want die weten deze dingen allang, maar voor de gewone lezer.

Luigi Pirandello beschouwde zichzelf als een verwisselde zoon. Dat is althans het uitgangspunt van Camilleri. Het begint al bij zijn geboorte: Luigi is ter wereld gekomen op een andere plek (in het zomerhuis van de familie) en op een andere dag dan was voorzien (na slechts zeven maanden zwangerschap). Het zal de rest van zijn leven bepalen: Luigi zet zich op alle gebieden af tegen zijn vader, niet in het minst door schrijver te worden in plaats van handelaar.

Luigi Pirandello groeit op, trouwt met Antonietta, die later aan waanzin ten onder zal gaan, en begint zijn verhalen en romans te publiceren. Vaak zijn die autobiografisch van inslag, zo maakt Camilleri duidelijk. Met citaten uit Pirandello's eigen werk, maar ook uit werk van bijvoorbeeld Leonardo Sciascia, dringt hij door tot in de ziel van Pirandello's werk en leven. Ondertussen komen we ook iets te weten over de Siciliaanse en Italiaanse gewoontes van eind negentiende eeuw. Je zou het niet direct verwachten van Camilleri, maar hij kan ook ernstig blijven. Uit eerbied voor zijn nog net iets beroemdere streekgenoot, wellicht. Zeer vlot leesbare en toch diepgravende biografie van een van Italiës bekendste schrijvers.


Lees meer over Camilleri bij Italibro.

Luigi Pirandello. Biografie van een verwisselde zoon van Andrea Camilleri - oorspronkelijke titel Biografia del figlio cambiato - werd uitgegeven door Serena Libri in 2007, vertaald uit het Italiaans door Manon Smits.
281 pagina's, isbn 9789076270388

Geen opmerkingen: