Pagina's

12 juni 2008

Sietse van der Hoek - De man van Trinidad





Wat? Hallucinante asfalt uit Trinidad.

Wie? Sietse van der Hoek (1943) was lange tijd journalist bij de Volkskrant en schrijft tegenwoordig vooral boeken.

Genre: misdaadroman

Sterren: *


Hij vertelde dat hij in de Rotterdamse haven een man kende die expert was in douaneformaliteiten en die wilde helpen, en dat hij dacht aan een lijn tussen Trinidad en Europa. Op Trinidad was hij goed thuis, daar was hij geboren, en in Europa kende hij ook goed de weg. Een groot voordeel van Trinidad was dat het een onverdacht land was wat de herkomst van drugs betreft. De mercancía zou verstopt kunnen worden in asfalt, een exportproduct van Trinidad en al even onverdacht als Trinidad zelf.


Recensie: De man van Trinidad is een twijfelgeval. Thriller, zegt de overigens prachtige cover. Roman, weerlegt het titelblad. Misschien volstaat het gewoon te zeggen dat het geen goed boek is. Al zet je dat natuurlijk niet op een cover.

Oud-journalist Sietse van der Hoek vertelt in De man van Trinidad over de Operatie-Teerton van de jaren negentig. Nick Lamming bedacht toen het plan drugs in Nederland te importeren, ingekapseld in vaten asfalt. Een hoop kleine en grote criminelen wordt ingeschakeld om de drugs te verpakken in Trinidad en te ontschepen in Rotterdam. Alleen komt de Nederlandse justitie de drugstrafiek op het spoor. Officier van justitie Peter Reining bijt zich vast in de zaak en legt beetje bij beetje het hele netwerk bloot.

Sietse van der Hoek schrijft vlot proza. Voor je het weet ben je alweer een tiental pagina's verder. Helaas is het verhaal zo verrassend als een pinguïn op de Zuidpool. Half crimineel Nederland én een pak Zuid-Amerikanen komen opdraven, en allemaal worden ze gevolgd, afgeluisterd, verhoord en aangeklaagd. Intussen kijkt Nick Lamming lijdzaam toe hoe het net zich rond hem sluit. Geen van de personages krijgt diepgang mee, geen moment heb je de indruk dat je iets meer geleerd hebt dan het feit dat Trinidad asfalt exporteert. Al moet gezegd dat het einde toch nog iets van spektakel oplevert. Toch is het maar de vraag of het verhaal überhaupt het vertellen waard is. Tenzij misschien als paginavullende terugblik in een zomers dagblad.

Links: Uitgeverij De Arbeiderspers - recensie van De Spanningsblog
Google Maps: De man van Trinidad op de wereldkaart

De man van Trinidad van Sietse van der Hoek werd begin 2008 uitgegeven bij De Arbeiderspers.
271 pagina's, isbn 9789029565325.

Geen opmerkingen: