8 juli 2008

Martin Suter - De donkere kant van de maan
Wat? De paddo-advocaat.

Wie? Martin Suter (Zürich, 1948), schrijver van theaterstukken, columns, romans en thrillers, woont afwisselend op Ibiza en in Guatemala.

Genre: thriller

Sterren: ***


'Geen probleem,' antwoordde Urs Blank vriendelijk en hij stelde zich voor hoe hij mr. Fluri een klap in het gezicht gaf, 'daar ben ik tenslotte voor.'


Recensie: Urs Blank is een duurbetaalde advocaat, maar helemaal tevreden met zijn leven is hij niet. 'Sla de man zijn kop in', denkt hij al eens over zijn cliënten. Alleen handelt hij daar niet naar. Dat verandert wanneer hij met zijn nieuwe vriendin op ontdekking trekt in de vrije natuur, en vooral paddestoelen op zijn baan vindt. In zijn roes is een bijna onomkeerbaar proces in gang gezet: hij brengt zijn gedachten nu ook in de praktijk. Zonder nadenken, en vooral zonder scrupules. Het aantal slachtoffers, al dan niet dodelijk, groeit gestaag aan. In eerste instantie valt dat niemand op, maar dan komt hij in het vaarwater terecht van een van zijn voormalige klanten. In zijn nieuwe leefwereld, de uitgestrekte Zwitserse bossen, heeft Urs daar weinig last van. Of denkt hij dat maar?

De Zwitser Martin Suter is bij ons al bekend van zijn goed ontvangen thriller De duivel van Milaan. De donkere kant van de maan is zes jaar ouder, maar ook daarin toonde Suter al zijn kunnen. De overgang van Suter, de onberispelijke advocaat, naar de tweede Suter, de gedrogeerde bosmens, loopt weliswaar niet helemaal vlekkeloos, maar is niettemin net geloofwaardig genoeg om als lezer op te gaan in een spreidstand tussen bos en stad, tussen Urs en zijn voormalige klanten en collega's, die hem liever zien gaan dan komen. Met het 'gaan' zeer letterlijk te nemen. De donkere kant van de maan is een vermakelijke misdaadroman over een paddo-advocaat , verdwaald in een psychedelische wereld.

Links: wikipedia - dossier en recensie op misdaadromans.nl

De donkere kant van de maan van Martin Suter - oorspronkelijke titel Die dunkle Seite des Mondes - werd uitgegeven door Signatuur in juni 2008, vertaald uit het Duits door Herman Vinckers.
237 pagina's, isbn 9789056722319

Geen opmerkingen: