13 juli 2008

Martin Walker - Bruno, Chef de Police
Wat? Mekker, mekker, zei de politieman.

Wie? Martin Walker is een Engelse journalist die zijn zomers doorbrengt in de Franse Dordogne.

Genre: misdaadroman

Sterren: **


De Fransen, beter afgestemd op de fantastische geheimen van het vrouwvolk dan de meeste mensen, zijn mogelijk het enige volk ter wereld dat de idee koestert van de jolie laide, de alledaagse of zelfs lelijke vrouw die zo goed in haar eigen ruimzittende huid en zo vrolijk in haar ziel steekt dat ze er aantrekkelijk door wordt. En dikke Jeanne was een jolie laide van een jaar of vijftig, vrijwel volmaakt rond van vorm.


Recensie: Bruno, eigenlijk Benoît Courrèges geheten, is Chef de Police van Saint-Denis, en meteen ook de enige politieman in het stadje in de Dordogne. Het is zijn taak de optocht voor de quatorze juillet te organiseren. Wie draagt welke vlag, en dat soort dingen. Af en toe mag hij zelfs een kat uit een boom halen. De rest van zijn tijd besteedt hij aan het saboteren van Europese ambtenaren wanneer die de plaatselijke markt komen inspecteren. Tot op zijn grondgebied de oude allochtoon Hamid wordt vermoord, een swastika in de borst gekerfd. Het stadje staat op stelten. Racisme steekt de kop op, en een solidariteitsbetoging loopt uit op relletjes. Bruno moet alle zeilen bijzetten om Saint-Denis geen speelbal in de nationale politiek te laten worden.

Het leek een goed concept: de chef de police van een slaperig Frans provinciestadje wordt opgezadeld met een politiek geladen moordzaak. Helaas is het enige interessante aan Bruno, Chef de Police niet de landelijke sfeer, laat staan Bruno zelf, maar wel een relatief onbekend stukje geschiedenis: de plot gaat terug tot in het Vichy-regime en de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog.

Het is normaal dat de plot pas op het einde van het boek komt, maar zelden duurt het zo lang voor in een politie-onderzoek zelfs maar een stap in de goede richting wordt gezet. In de plaats daarvan verdoen politie en gendarmerie hun tijd met een verdacht koppel, waarvan alleen vaststaat dat ze drugs gebruiken en wel eens een bijeenkomst van extreemrechts bijwonen. Na pakweg 200 pagina's luidt de voorlopige conclusie dat ze wel wat meer bewijsmateriaal kunnen gebruiken. Bruno houdt zich intussen bezig met tennissen, koken, de burgemeester opvrijen, en mekkeren over Europese inspecteurs. Van een veelbelovend concept blijft met andere woorden nog weinig over. Goed dertig bladzijden en een sfeervolle cover.

Links: uitgeverij Cargo - een positieve recensie van eurocrime.co.uk (Engels)

Bruno, Chef de Police van Martin Walker - oorspronkelijke titel Bruno, Chief of Police - werd gepubliceerd bij Cargo in juni 2008, vertaald uit het Engels door Hans van Cuijlenborg.
301 pagina's, isbn 9789023429678

Geen opmerkingen: