Pagina's

15 juli 2008

Sandro Veronesi - Troje brandt


Terwijl de mensen van Buon Cammino elke dag bleven komen, en dagelijks de hardnekkige aanwezigheid konden vaststellen van vuil, modder en ongure gezichten, begonnen ze de Bouwput te vervloeken als een broeinest van misdadigers die sinds kort waren begonnen de stad van eerlijke werkers te gronde te richten. Hij werd geaccepteerd, maar alleen als de prijs die betaald moest worden voor de vooruitgang, omdat iedere echt moderne stad zijn uitschot heeft.

***

Nog geen twee jaar geleden ontving Sandro Veronesi de prestigieuze Premio Strega voor zijn uitmuntende Kalme chaos, en nu is hij al terug met een nieuw boek, maar dan wel één waar hij twintig jaar aan gewerkt heeft. Met enige opluchting laat hij het boek nu los. Troje brandt speelt in zijn geboorteplaats Prato, in de jaren zestig.

De twaalfjarige Salvatore slaat op de vlucht uit het vondelingenhuis van vader Spartacus. Hij vindt onderdak in de Bouwput, een tussen spoorwegen en de rivier ingesloten boevenbuurt. Salvatore raakt al snel betrokken bij inbraken en brandstichtingen. Als Salvatore ouder wordt, sluit hij vriendschap met Pampa, ook al een Spartacus-vluchteling. De leider van het tehuis is intussen steeds verder gegaan in zijn aanbidding van Maria, met lichtgevende letters op het dak en bewegende mechanismen.

Sandro Veronesi verweeft in Troje brandt twee verhalen tot één geheel: dat van Salvatore en Pampa, twee (ex-)kwajongens die vriendschap sluiten in een krottenwijk, en dat van vader Spartacus, die in zijn Maria-aanbidding tot het uiterste gaat. De gemeenschappelijke factor is het vuur, dat zowel kan reinigen als vernielen. Mooie en ontroerende roman van Veronesi, overlopend van symboliek, maar net iets minder indringend dan Kalme chaos.

Meer over Sandro Veronesi via Italibro.

Troje brandt van Sandro Veronesi - oorspronkelijke titel Brucia Troia - verscheen bij Prometheus in het voorjaar van 2008, vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen.
247 pagina's, isbn 9789044611427

Geen opmerkingen: