6 oktober 2008

Philip Kerr - Een stille vlam
Wat? Nazi's in Buenos Aires

Wie? Philip Kerr (Edinburgh, 1956) werd beroemd met zijn Berlin Noir trilogie rond Bernie Gunther.

Genre: historische thriller

Sterren: ****


'Het is verbazingwekkend wat er in korte tijd is bereikt,' zei Perón.
'O, ik bedoel niet alleen de wederopbouw van onze steden, meneer. Hoewel dat natuurlijk belangrijk is. Nee, ik bedoel de wederopbouw van onze fundamenteelste overtuigingen en instituties. Vrijheid, rechtvaardigheid, democratie. Een parlement. Een eerlijke politiemacht. Een onafhankelijke rechterlijke macht. Ooit, wanneer al dat soort zaken zijn hersteld, kunnen we misschien iets van ons zelfrespect terugwinnen.'


Recensie: De Berlijn-trilogie van de Schotse schrijver Philip Kerr was een succes, de opvolger De een van de ander was dat nog meer, en ook Een stille vlam is een voltreffer. Kerr heeft duidelijk de smaak te pakken, ook in het vijfde deel van wat een trilogie moest worden.

De Duitse privédetective Bernie Gunther is samen met zovele Duitsers in Argentinië verzeild geraakt. Allemaal nazi's op de vlucht, behalve Gunther. Hij was altijd al meer dan sceptisch over de opgang van Hitlers partij in de jaren 1930. Toen was Gunther nog rechercheur bij de Berlijnse politie. In 1932 onderzocht hij de moord op enkele meisjes, in zijn eigen Berlijn en in München. In 1950, in Buenos Aires, wordt Gunther door de plaatselijke commandant van de geheime dienst met zijn neus op een gelijkaardige zaak geduwd. Een meisje is vermoord, en een ander is vermist. Is de moordenaar van Berlijn verhuisd naar het veilige Argentinië? Gunther komt veel meer op het spoor dan een enkele moordenaar. Zijn onderzoek brengt hem in aanraking met geschiedenisboekfiguren als Juan Perón en Adolf Eichmann.

Fantastisch hoe Philip Kerr zijn detective gestalte geeft in een toch ferm aangebrande periode van de Duitse geschiedenis. Wat is beter dan een stevige portie droge humor, ironie en onversneden cynisme om alle miserie draaglijk te maken, zowel voor Gunther zelf als voor de lezer? Gunther krijgt een ijzeren schild mee, slechts hier en daar doorbroken als zelfs cynisme de vreselijke gebeurtenissen niet meer kan minimaliseren. Of wanneer een mooie vrouw Gunthers gevoelige snaren raakt. Een stille vlam is een heerlijke thriller die de geschiedenis doet herleven en nazinderen zonder al te zwaarwichtig over te komen. Laat ons hopen dat Kerr het niet bij vijf Guntherverhalen houdt.

Links: wikipedia (Engels) - De Boekerij - De Boekenplank - recensies van misdaadromans.nl, De Spanningsblog, Ezzulia en crimezone.nl
Google Maps: Een stille vlam op de wereldkaart

Een stille vlam van Philip Kerr - oorspronkelijke titel A Quiet Flame - werd uitgegeven door De Boekerij in augustus 2008, vertaald uit het Engels door Herman van der Ploeg.
367 pagina's, isbn 9789022548790

Geen opmerkingen: