8 oktober 2008

Qiu Xiaolong - Als rood zwart is
Wat? Moord in Shanghai.

Wie? Qiu Xiaolong (Shanghai, 1953) is schrijver en vertaler en woont in de VS.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Toen de taxi zigzaggend de krottenwijk uit reed, had hij het vreemde gevoel dat de stad plotseling in twee ongelijke helften uiteenviel. De eerste stad bestond uit oude shikumen-huizen, smalle stegen en paden tussen krotten zoals het pad waar hij net vandaan kwam. In zo'n omgeving moesten de mensen sappelen om rond te komen. De tweede stad bestond uit trendy plekken als de bars aan de Henshanweg, het nieuwe en dure flatgebouw in Hongqiao en binnenkort de Nieuwe Wereld.


Recensie: Als rood zwart is is de derde misdaadroman van Qiu Xiaolong, de Chinese T.S. Eliot-vertaler die na het bloedbad op het Tienanmenplein besloot zich in de Verenigde Staten te vestigen. Hoofdfiguren in zijn boeken zijn hoofdinspecteur Chen en zijn adjudant Yu. Chen is in Als rood zwart is druk bezig met een lucratieve vertaalopdracht. Een zakenman wil in Shanghai een megalomaan bouwproject opstarten en kan daarvoor best wat Amerikaanse fondsen gebruiken. Ondertussen is Chen ook halvelings betrokken bij Yu's onderzoek naar de moord op dissidente Yin Lige in een van de vele overbevolkte woonhuizen van Shanghai. De autoriteiten vrezen dat een link met China's politiek zal worden gelegd, en dat moet vermeden worden. De druk op Yu is groot om snel met een oplossing te komen.

Hoewel het moordverhaal zeker en vast onderhoudend kan genoemd worden, lees je een boek van Xiaolong toch best om andere redenen. Shanghai zelf is zo een reden. Als rood zwart is is een erg kleurrijk boek met talrijke uitstapjes naar eethuisjes of trendy bars. Het contrast tussen beide kon niet groter zijn. Laat po√ęzie dan misschien een goede tweede reden zijn. Xiaolong verwijst graag naar gedichten en verwerkt talloze spreuken in zijn boek. En ten derde: het wankelende communistische bestel, waar de rijken rijker worden en de armen armer. Waar ook de corruptie hoogtij viert. Dat is misschien nog de mooiste verdienste van Als rood zwart is: Xiaolong toont aan hoe makkelijk het is geld aan te nemen voor een opdracht en die daarna maar goed te praten. Chen ondervindt het aan den lijve. Benieuwd of hij in een volgend boek de rekening krijgt voorgeschoteld.

Links: Xiaolongs eigen site - wikipedia (Engels) - recensies van HVV en crimezone.nl
Google Maps: Als rood zwart is op de wereldkaart

Als rood zwart is van Qiu Xiaolong - oorspronkelijke titel When Red is Black - werd uitgegeven bij Signatuur in het voorjaar van 2008, vertaald uit het Engels door Jacques Meerman.
239 pagina's, isbn 9789056722548

Geen opmerkingen: