28 september 2008

Dimitri Verhulst - Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Wat? De mensheid in 186 pagina's.

Wie? Dimitri Verhulst (Aalst, 1972) is schrijver en dichter.

Genre: roman

Sterren: ****


Tekeergaan moet 't, tegen de niemendal, de besnedene, de kloteklapper, de donker gekleurde, de mismaakte, de andersdenkende zowel als de andersneukende, de creatieveling... Een goede zaak zou het zijn als die niemendal zijn vruchtbaarheid kon worden afgepakt. 't Zou dat stuk onbenul nog liever helemaal besproeien, zoals 't onkruid besproeit, maar dan op industriële schaal. Verdelgen gelijk 't de ratten op een dag helemaal verdelgd hoopt te krijgen. Dát is de in te slane weg. Nu. Morgen. En alle dagen nadien. Amen.


Recensie: 't Is 't eerste boek van Dimitri Verhulst sinds het grote succes van De helaasheid der dingen (Mevrouw Verona even buiten beschouwing gelaten), maar 't is helemaal anders. 't Gaat niet over zuipende oer-Vlamingen, maar over de mensheid. 't Kroop uit het water en 't stichtte een dynastie die vandaag nog altijd meegaat en intussen meer dan 6 miljard zielen telt. 't Begint dus bij die eerste landkruiper en 't is best wel zwoegen, die eerste bladzijden. 't Laat zich eerder op plechtige wijze declameren dan dat je er eens rustig bij onderuit kan zakken. 't Enige personage is 't, en 't zegt niet veel. Maar 't betert eens de ijstijden gepasseerd zijn. 't Overleeft verschillende aanslagen, van kleine beestjes (Koning Anthrax en zijn kompaan Pestis Pestis) of van zijn eigen soort (En dan nu eens mostergas proberen voor de grap?). 't Is zwartgallig over wat 't ervan bakt op deze wereld. 't Is ook grappig, met amusante anachronismen en afgeven op nonnen en rijken. 't Is soms meer vorm dan inhoud, maar 't is ontegensprekelijk een goed boek. En 't zit nog tot morgen gratis bij Humo. Daarna is 't te betalen, maar 't is zijn geld meer dan waard.

Meer van Dimitri Verhulst: De helaasheid der dingen
Links: wikipedia - Uitgeverij Contact - Klara interviewde Verhulst - recensie van Cutting Edge

Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst verschijnt bij uitgeverij Contact op 30 september 2008.
186 pagina's, isbn 9789025429539

3 opmerkingen:

heidi zei

Het was godverdomse twijfelachtig, maar dan toch maar de humo gekocht? Ik twijfelde niet - (bijna) gratis! een godverdomse meevaller - hij ligt klaar om verorbert te worden!

Anoniem zei

verorberD
:-)

heidi zei

juist! met dank.;-o