4 november 2008

David Sedaris - Wanneer je omringd bent door vlammen
Wat? Lachen.

Wie? David Sedaris (1956) is een Amerikaanse schrijver, humorist en radiomaker.

Genre: verhalenbundel

Sterren: ****


De tijd spaart niemand, maar hij lijkt het vooral op brillen gemunt te hebben.


Recensie: Hoeveel korte verhalen kan een mens schrijven over zichzelf, zijn lief en zijn familie? De Amerikaan David Sedaris heeft er alvast geen moeite mee. Na onder andere Naakt en Steek je familie in de kleren is Wanneer je omringd bent door vlammen zijn nieuwste bundel van korte humoristische stukjes waarin hij vooral de draak steekt met zichzelf. Zo komt hij in Frankrijk in zijn onderbroek in een volle wachtzaal terecht (Raar kereltje, beetje een griezel. Haar op zijn schouders. Zat daar maar een beetje in zichzelf te mompelen met een brede, onnozele grijns op zijn gezicht), en spuwt hij in het vliegtuig per ongeluk een hoestpastille uit op de schoot van een vrouw met wie hij net ruzie heeft gehad. Genant, maar ook grappig.

Toch zijn het vooral anderen die de show stelen. Buurvrouw Helen bijvoorbeeld, een vuilgebekt opdondertje van in de zeventig met oranjeroze haar (Denk je dat jouw poep beter ruikt dan de mijne? Probeer je me dat soms te vertellen?). Of mevrouw Peacock, de lijvige oppas, die de kinderen haar brede rug laat krabben met een plastic hand aan een dertig centimeter lange stok. En zo zijn er nog wel een paar op te noemen. Laat je niet kennen na het eerste, eerder matige stukje, want wat volgt is bij momenten echt hilarisch.

Links: wikipedia - fan site - uitgeverij Lebowski - recensie van recensent.nl

Wanneer je omringd bent door vlammen van David Sedaris - originele titel When You Are Engulfed In Flames - verscheen bij Lebowski in het najaar van 2008, vertaald uit het Engels door Boukje Verheij.
302 pagina's, isbn 9789048801275

Geen opmerkingen: