2 november 2008

Hitomi Kanehara - Slangen & piercings
Wat? Bloody Jappen!

Wie? Hitomi Kanehara (Tokio, 1983) is een Japanse noveliste.

Genre: roman

Sterren: ***


Ama lachte een beetje dom. Ik weet niet hoe het komt, maar Ama kijkt heel dom wanneer hij lacht. Misschien komt het doordat het gebied rond de piercing in zijn onderlip gaat hangen als hij zijn mond opentrekt. Ik had altijd het beeld in mijn hoofd dat punks als Ama voortdurend marihuana roken en seksorgies hebben, maar niet iedereen blijkt zo te zijn. Ama was altijd heel aardig, en hoewel het niet bij zijn image paste, kon hij enorm charmant zijn.


Recensie: Wat is het toch met Japanners en bloed? Herinner u de griezelfilms uit het land van de rijzende zon, waarin al eens een oog door de lucht vliegt of een pianosnaar creatief wordt toegepast. Of een boek als In de misosoep dat we nog altijd uit ons geheugen proberen te bannen. Wat het is, weten we niet, maar het is wel besmettelijk.

Ook een beginnende schrijfster als Hitomi Kanehara, op het moment van publicatie pas 22 jaar oud, heeft het over scarification, body modification en split tongues alsof het een laagje rouge betreft. Maar, en dat is het goede nieuws: het bloed dient ook een doel, want terwijl met de regelmaat van de klok een nóg dikkere naald (breipriem?) door een tong wordt geboord (het summum qua piercings is overigens een 00G, heb ik geleerd, en dat is een kleine centimeter dik. Groter kan ook, maar dan lijk je meer op 'een of andere inboorling'), daarnaast dus, wordt ook een verhaal verteld over zelfdestructie in een veeleisende maatschappij.

Drie personages telt Slangen & piercings: Louis is een barbie girl die besluit haar tong te laten piercen; Ama is haar vriend, een punker met knalrood haar en een gespleten tong; en Shiba is de getatoeëerde en gepiercete uitbater van de zelfverminkingswinkel. Tussen de drie ontstaat een driehoeksverhouding die alleen maar slecht kan aflopen. Apart en leesbaar boek, maar de indruk overheerst toch dat de lichaamsgaten belangrijker werden geacht dan het verhaal.

Links: wikipedia - recensies van 8weekly, Humo, Hotel Boekenlust en Het Parool
Lees ook: In de misosoep
Google Maps: Slangen & piercings op de wereldkaart

Slangen & piercings van Hitomi Kanehara - oorspronkelijke titel Hebi ni piasu - verscheen bij Prometheus in 2006, vertaald uit het Japans door Paul Wijsman.
119 pagina's, isbn 9044607561

Geen opmerkingen: