30 november 2008

Robert Fisk - De grote beschavingsoorlog
Wat? Een kruitvat, en wiens fout is dat?

Wie? Robert Fisk (Maidstone, 1946) is sinds 1976 Midden-Oosten-correspondent, eerst voor The Times en daarna voor The Independent.

Genre: non-fictie

Sterren: ****


Terrorisme, terrorisme, terrorisme. Het is een punt geworden, een leesteken, een zin, een toespraak, een preek, het alfa en omega van alles wat wij worden geacht te haten zodat wij onze ogen zullen sluiten voor onrechtvaardigheid en bezetting en moord op grote schaal. Terreur, terreur, terreur, terreur. Het is een sonate, een symfonie, een orkest waarop elke televisiezender, elk radiostation en elk persagentschap afgestemd staat, de soap van de duivel die op primetime wordt gediend of uitgesponnen in vermoeiend saaie en leugenachtige vorm door de rechtse 'commentatoren' van de Amerikaanse oostkust of The Jerusalem Post of de intellectuelen in Europa. Aanval tegen terreur. Overwinning op Terreur. Oorlog tegen Terreur. Eeuwigdurende oorlog tegen Terreur.


Recensie: Al meer dan dertig jaar lang staat Robert Fisk op de eerste rij wanneer er weer eens een conflict losbarst in het Midden-Oosten, en daar zijn er al veel van geweest. Zo veel dat hij er meer dan 1400 pagina's over kon volschrijven, in wel héél kleine lettertjes. Van de Armeense genocide over de verschillende Irak-oorlogen tot de strijd tegen het terrorisme: Fisk zet haarfijn uiteen wie de betrokken partijen waren en zijn, en waar de strijd zich afspeelt.

Maar naast de historische setting brengt Fisk ook de human interest, het verhaal van de slachtoffers, meestal niet zij die de oorlog begonnen, maar de man in de straat. Hij doorprikt de leugenachtige redenen voor de oorlog, zoals de massavernietigingswapens die Bush en Blair in Irak zouden vinden. Het wordt hem niet in dank afgenomen. Fisk wordt bijna beschuldigd van meeheulen met de vijand. Nochtans veroordeelt Fisk álle gewelddaden die burgerslachtoffers eisen, maar is hij zo eerlijk ook de échte drijfveren te onderzoeken. Drijfveren die niet zelden neerkomen op een verpletterende verantwoordelijkheid van het Westen en haar leiders die dictators steunen tot die zich tegen hen keren.

De grote beschavingsoorlog
is een indrukwekkend boek over alles wat je moet weten over het kruitvat dat het Midden-Oosten nog altijd is. Alleen jammer dat de getuigenverslagen soms wel héél lang aanslepen.

Links: wikipedia - Fisks recentste artikels voor The Independent - robert-fisk.com - een interview met dwars - recensies van Uitpers, BOEK Magazine, LSP, Cutting Edge en Trouw

De grote beschavingsoorlog van Robert Fisk - oorspronkelijke titel The Great War for Civilisation - werd uitgegeven door Anthos en Standaard Uitgeverij in 2005, vertaald uit het Engels door Philia de Boer, Roland Fagel, Bep Fontijn, Aad van Uyen en Hans van Cuylenborg.
1437 pagina's, isbn 9085490014

Geen opmerkingen: