3 december 2008

John le Carré - De toegewijde tuinier
Wat? Verrekte pillendraaiers!

Wie? John le Carré (Dorset, 1931) is de bekendste auteur van spionageromans ter wereld.

Genre: spionageroman

Sterren: ****


'Hij wil dood, net als zijn vader en de signora,' klaagde zijn moeder.'"Alle goede mensen zijn in de hemel," zegt hij tegen mij. "Alle slechte mensen blijven achter." Ben ik een slecht mens, signor Justin? Bent u een slecht mens? Heeft de signora ons uit Albanië gehaald, in Milaan het ziekenhuis voor hem betaald, ons in dit huis ondergebracht, alleen maar opdat wij hier van verdriet om haar zouden sterven?'


Recensie: In Kenia wordt Tessa vermoord aan de oever van het Turkanameer. Haar vriend en vertrouweling, dokter Arnold Bluhm, is verdwenen. Tessa's man Justin blijft alleen achter op de Britse ambassade, waar hij in een commissie zetelt die voedsel- en noodhulp ter plaatse tracht te krijgen. Justin stuit op een muur van onbegrip. Was Bluhm Tessa's minnaar? Wat deed ze in die uithoek van het land? Britse politiemensen komen de moord onderzoeken, maar worden diplomatisch tegengewerkt. In een ingenieus opgebouwde stroom van flashbacks en verloren herinneringen onthult Le Carré wat er werkelijk aan de hand is: Tessa zette zich in voor de arme Afrikaanse bevolking en keerde zich tegen haar regering en de farmaceutische industrie. Justin rest na haar dood niets anders dan haar taak over te nemen. Uit liefde voor Tessa.

De toegewijde tuinier is tragedie, spanning, romantiek, verraad en diplomatieke hoogspanning verzameld in één boek. Prachtige Afrikaanse sfeerschepping, een hint van paranoia en een hartverwarmend verhaal van David tegen Goliath. Een verontwaardigde Le Carré ('... ben ik tot het besef gekomen dat mijn verhaal, vergeleken met de realiteit, zo tam was als de tekst van een op vakantie verstuurde prentbriefkaart') voegde met De toegewijde tuinier een nieuw hoogtepunt toe aan zijn toch al indrukwekkende carrière.

Meer van John le Carré: Absolute vrienden - De luistervink - Spion aan de muur - Het Rusland huis - De ondraaglijke vrede
Links: Ine Jacet - De Boekenplank - wikipedia - recensie van Gerd Boeren
Google Maps: De toegewijde tuinier op de wereldkaart

De toegewijde tuinier van John le Carré - oorspronkelijke titel The Constant Gardener - verscheen bij Luitingh-Sijthoff in 2001, vertaald uit het Engels door Rob van Moppes.
526 pagina's, isbn 9024538165

Geen opmerkingen: