5 december 2008

Agatha Christie - De grote vier
Wat? Vier smeerlapkes.

Wie? Agatha Christie (1890-1976) is Engelands bekendste misdaadschrijfster.

Genre: misdaadroman

Sterren: **


Nee, Hastings, nummer Vier heeft geen enkel spoor nagelaten en dat weet hij. We kunnen zijn bezoek een verkenning noemen. Misschien wilde hij er zich van overtuigen dat Mayerling dood was, maar ik acht het waarschijnlijker dat hij Hercule Poirot eens wilde zien en praten met de tegenstander, die de enige is die hij moet vrezen.


Recensie: Het is eigenlijk een beetje belachelijk, dit boek van Agatha Christie. Hercule Poirot bindt de strijd aan met een duivels kwartet: een rijke Amerikaan, een slimme Fran├žaise, een ongrijpbare Chinees en een moordzuchtige Engelsman. Waarom hij dat doet, is niet meteen duidelijk, net zoals het een raadsel blijft waarom de vier per se allerlei mannen willen vermoorden onder Poirots neus. Ze vragen er eigenlijk om, dat de immer bescheiden Poirot zich ermee moeit. En natuurlijk doet le petit Belge de onbezonnen Hastings weer versteld staan met zijn verbluffende denkwerk. Het is dat er ook een beetje jeugdsentiment achter zit, anders zou deze Christie al snel aan de kleine grijze celletjes voorbijgegaan zijn.

Meer van Agatha Christie: Tien kleine negertjes
Links: wikipedia - Christie website - Nederlandstalige site van uitgeverij Poema

De grote vier van Agatha Christie - oorspronkelijke titel The big four - werd en wordt uitgegeven door Luitingh-Sijthoff in verschillende uitgaves, o.a. in de Dertiende Vijfling uit 1977, isbn 9021827301.

Geen opmerkingen: