7 december 2008

Robert Kagan - De terugkeer van de geschiedenis
Wat? Een nieuwe clash.

Wie? Robert Kagan (Athene, 1958) is een Amerikaanse historicus en politiek commentator.

Genre: non-fictie

Sterren: ****


Groeiende nationale rijkdom en autocratie kunnen samengaan, dat is inmiddels bewezen. Autocraten leren en passen zich aan. De Russische en Chinese autocratieën hebben ontdekt hoe ze open economische activiteit kunnen toelaten en tegelijk politieke activiteiten kunnen onderdrukken. Ze hebben geconstateerd dat mensen die geld verdienen hun neus niet in de politiek steken, vooral niet als ze weten dat hun neus dan wordt afgesneden.


Recensie: Zeer interessant boekje over de wereldmachten van vandaag, of althans Robert Kagans visie erop. Kagan, Amerikaans historicus en neo-conservatief commentator, zet op een rijtje hoe de grootmachten hun positie in de wereld zien, en hoe ze hun macht trachten te behouden en liefst uit te breiden. Tegenover het liberalisme van Europa en de Verenigde Staten, dat nog geen tien jaar geleden ononoverwinnelijk leek, staat de terugkeer van het negentiende-eeuwse nationalisme van de autoritaire regimes in Rusland, Iran en China. Kagan pleit voor een verbond tussen de Westerse landen en de andere grote democratieën, Japan, India, Brazilië. In Washington wordt geluisterd als deze man spreekt, en alleen al daarom moet je De terugkeer van de geschiedenis maar eens lezen.

Links: wikipedia (Engels) - De Bezige Bij - recensies van 8weekly, Boekenstrijd, Liberales, Trouw en Joshua Livestro

De terugkeer van de geschiedenis van Robert Kagan - oorspronkelijke titel The Return of History and the End of Dreams - werd uitgegeven door De Bezige Bij in 2008, vertaald uit het Engels door Sander Hendriks.
133 pagina's, isbn 9789023428688

Geen opmerkingen: