9 december 2008

Beatrice Colin - Het witte doek
Wat? Tragedie in Berlijn.

Wie? Beatrice Colin (1963) werd geboren in Londen maar woont al sinds haar kindertijd in Schotland.

Genre: roman

Sterren: ****


Haar wangen waren hol, maar daardoor leken haar ogen groter en waren ze nog opmerkelijker. Ze was zelfs nog opvallender dan ze was op de dag dat ze haar aanreden, twee jaar geleden. En hoewel ze een paar centimeter gegroeid was, was dat niet alleen vanwege haar nieuwe volwassenheid; ze had iets kwetsbaars, maar ook sterks dat Eva niet eerder was opgevallen, ze had een doorzichtige geest maar een ondoorgrondelijke wil. Armoede, dacht Eva, stond haar goed en ze vroeg zich af wat haar overkomen was.


Recensie: Het witte doek vertelt het verhaal van Lilly Nelly Aphrodite, geboren op de eerste dag van de twintigste eeuw, en later een van de grootste sterren van de Duitse stille film. Lilly groeit op in een weeshuis. Ze heeft het er niet makkelijk: zuster August moet knokken om het weeshuis draaiende te houden. Lilly leert er de kunst van het overleven. Samen met haar vriendin Hanne zoekt ze haar weg in de cabarets die in Berlijn na de Eerste Wereldoorlog als paddenstoelen uit de grond schieten. Hier en daar krijgt ze hulp van weldoeners of geliefden, maar uiteindelijk moet ze het toch zelf zien te redden. Intussen groeit het nazisme als tegenreactie tegen de alsmaar toenemende inflatie en de losbandigheid in de straten van Berlijn.

Het witte doek leest als een verslag van een kwarteeuw Duitse geschiedenis, van een volk dat gepest door de herstelbetalingen en werkloosheid van na 1918 haar heil zoekt in steeds bandelozer vertier. Het is die combinatie die mede het succes van Hitler en zijn beloofde orde en discipline verklaart. Tegen die achtergrond vertelt Colin het niet minder tragische verhaal van Lilly, haar strijd voor een menswaardig bestaan, haar zoektocht naar geluk en liefde die altijd maar doorkruist wordt door het lot. Het witte doek brengt tragedie zonder overdreven dramatiek, geschiedenis zonder overdreven feitendrift. Klasse.

Links: homepage - Querido
Google Maps: Het witte doek op de wereldkaart

Het witte doek van Beatrice Colin - oorspronkelijke titel The Glimmer Palace - werd uitgegeven bij Q in het najaar van 2008, vertaald uit het Engels door Susan Ridder.
414 pagina's, isbn 9789021434735

Geen opmerkingen: