12 december 2008

Clare Longrigg - Capo di capiDe man die bekendstond als 'de Tractor' verdween al voor zijn vijfentwintigste verjaardag, toen hij leiding gaf aan de politieke campagne van een door Luciano Liggio gesteunde kandidaat, uit het openbare leven. In de loop van zijn carrière bij de Cosa Nostra ontwikkelde hij zich van een huurmoordenaar die hooibergen in de fik stak en vee stal tot een zakelijk investeerder, een politiek meesterbrein en, uiteindelijk, een strateeg en een leider.

***

Over Bernardo Provenzano verscheen onlangs nog Het ABC van de maffia van Andrea Camilleri. Daarin vertelt hij hoe de in 2006 gearresteerde maffiabaas zijn organisatie leidde. In Capo di capi leer je dan weer meer over de man zelf en over zijn Cosa Nostra. Longrigg gaat daarbij chronologisch te werk. Ze begint haar verhaal in 1958, met een aanval op een boer in de buurt van Corleone. Het doel van de bende van Liggio is de boer van zijn land te verdrijven. De zevenentwintigjarige Provenzano krijgt op dat moment de eerste aantekening op zijn strafblad, voor het stelen van kaas. De foto die toen gemaakt werd, is de enige die de politie in handen had, tot zijn arrestatie een halve eeuw later.

Corleone blijkt al snel te klein voor Provenzano en zijn partner Totò Riina. Samen werpen ze zich op als leider van de hele Siciliaanse maffia. Aanvankelijk heeft Riina nog de bovenhand, maar dat verandert wanneer na een reeks moorden en bomaanslagen op politiemensen, aanklagers en politici Riina wordt gearresteerd. Het is aan Provenzano om de Cosa Nostra naar rustiger vaarwater te leiden, terwijl hij zelf op de vlucht is en van de ene, vaak armoedige schuilplaats naar de andere verhuist. Provenzano slaagt deels in zijn taak, maar justitie komt hem uiteindelijk toch op het spoor.

Longrigg schrijft met kennis van zaken over de activiteiten van de Cosa Nostra en de verwevenheid met de politiek. Het nietsontziende geweld, tussen maffiosi onderling en tegenover een vijandige buitenwereld, komt uitgebreid aan bod. Rode draad is het leven van Provenzano en zijn evolutie van koelbloedige moordenaar tot verantwoordelijke leider. Fascinerend man, boeiende lectuur.


Capo di capi van Clare Longrigg - oorspronkelijke titel Boss of Bosses - verscheen bij Meulenhoff in het najaar van 2008, vertaald uit het Engels door Wybrand Scheffer.
352 pagina's, isbn 9789029079631

Geen opmerkingen: